A vád: magyar

0

Áll a bál Ausztráliában, olyannyira, hogy már a kormány is beleremegett. És ez nem túlzás, hiszen távoznia kellett a miniszterelnök-helyettesnek, négy szenátornak és most az egyik miniszter széke inog erősen. A vád? Az, hogy magyar felmenői vannak.

A történet az ausztrál alkotmány 44. cikkelye körül forog, ez az, ami kimondja, hogy kettős állampolgár nem tölthet be politikai tisztséget. A helyzet odáig fajult, hogy pár napja az ausztrál legfelsőbb bíróság megfosztotta politikai tisztségeitől Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettest, mert a képviselő tavalyi megválasztása idején kettős állampolgár volt, bár állítólag nem tudott róla.

Az új-zélandi állampolgárságáról már a nyáron lemondó kormányfő-helyettessel együtt négy szenátornak is mennie kellett, ami ráadásul azzal járt, hogy a parlamentben a kabinet elvesztette a többségét, legalábbis decemberig, amikor Barnaby Joyce helyéért választás lesz (amin egyébként a bukott kormányfő-helyettes is indul).

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

A helyzet tehát nem kicsit bonyolult, nyilván a kormánynak úgy hiányzott az újabb balhé, mint púp a hátára, de az ettől még jött. Főszereplője környezetvédelmi és energetikai miniszter.

Josh Frydenberget az Australian című lap vádolta meg azzal, hogy magyar állampolgársága is van. A politikus édesanyja ugyanis Magyarországon született, ahonnan a családja elmenekült a holokauszt elől, és a háború után  Ausztráliában telepedett le.

A lap magyar alkotmányjogászokat is megszólaltatott, akik elmondták, hogy az állampolgársági törvény szerint mindenki magyar állampolgárnak tekinthető, aki 1941 és 1945 között Magyarországon született.

A helyzet ugyanakkor a magyar szakértők szerint sem egyértelmű, Josh Frydenberg szerint meg egyenesen abszurd azt állítani, hogy ő magyar állampolgár lenne, hiszen azt soha nem kérvényezte.

Ausztráliában sokan idejétmúltnak tartják azt az alkotmányos szabályt, hogy kettős állampolgár nem lehet tagja a parlamentnek, hiszen az ország lakosságának majdnem fele első vagy második generációs bevándorló, és sokuknak van kettős állampolgársága.

A miniszterelnök bizottságot hívna össze, hogy kezeljék valahogy az áldatlan helyzetet, mert a politikai stabilitást már komolyan veszélyezteti a sok állampolgársági botrány – írta a 444.hu.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Share.

About Author

Leave A Reply