A Vad Atlanti Út

0

A Vad Atlanti Út (avagy Wild Atlantic Way) több, mint 2500 km hosszan kacskaringózik az Ír-sziget meglehetősen tagolt, óceánnak kitett partvonalán. Ezen a vonalon található az Iveragh-félsziget és rajta egy nem akármilyen erőd, ahová a Kelta Vándor blog látogatott el.

„Maga a Staigue-erőd Írország egyik legjobb állapotban megmaradt gyűrűvára. A Kenmare-öböl feletti domboldalban magasodik, önmagában a kilátás is gyönyörű innen.

Persze amikor a hegyoldalban felfele mászva megközelítettük, bevallom, a romos falak látványa egyáltalán nem keltett bennem elsőre maradandó benyomást. Ahogy azonban az ember belép – na jó: bepréseli magát a szűkre és alacsonyra méretezett kőtömbök között – a több, mint ezer éves ‘arénába’ azonnal megérti, miben is rejlett a régiek tudása: 23 m-es átmérőjével és 1600 évével egészen jól visszaadja az egykori emberek építészetét.

A falak néhol 5,5 m vastagok, bent lépcsők és üregek teszik izgalmasabbá a felfedezés örömét. (…)

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az, hogy ilyen sok régi építmény megmaradhatott a szigeten, leginkább annak tudható be, hogy az itt lakók mesteri szintre fejlesztették a tudományát, hogyan lehet hosszú távon is stabil épületeket létrehozni illesztett kövekből.

Az erőd kora egészen pontosan nem tudható, csak valószínűsítik, hogy az i.sz. 3-400-ban épülhetett, és törzsi központként funkcionált. Persze hogy pontosan imahely, megfigyelőhely vagy esetleg védelmi állás volt-e inkább, arról még ma is folynak a találgatások.

Megközelítés: egy szűkebb, kacskaringós, néhol meredek úton, ami az N70-es útról ágazik le Castlecove-nál, a legtöbb kereszteződésben táblák is jelzik az irányt.

Menjetek az út legvégéig, ott találtok majd egy szélesebb részt, ahol le is tudtok parkolni. Enyhén jobbra előre, a kapun keresztül lehet felmászni a hegyre az erődhöz, ami magánterületen fekszik.”

A teljes posztot sok fotóval itt találjátok, irány nézelődni!

Az első benyomások Írországról

Share.

About Author

Leave A Reply