A szörf aranykora fotókon

0

Jeff Divine fotói abban a korban készültek, amikor a szörföt még nem lepték el a szponzorok, a reklám, hanem egyszerűen egy szubkultúra életét jelentette. Ma ez már sehol sincs, a sportág a mainstream része, olyannyira, hogy az idei tokiói olimpián debütál is (már ha lesz olimpia, de ez most messzire vezetne).

Szóval amikor az amerikai Jeff Divine elkezdte fényképezőgépével megörökíteni a szörfösök mindennapjait, a sport még minden volt, csak mainstream nem.

„Ez még azelőtt volt, hogy a márkák ránk szálltak volna, mielőtt a szabadtéri életmódban érdekelt cégek elkezdtek volna ingyen felszereléseket osztogatni. Ha megnézik a képeket, akkor sehol egy márkás napszemüveg, sapka, óra vagy bármi, ami manapság már szinte kötelező kellék” – mesélte a fotós a CNN-nek.

„A hetvenes években a nagyközönség és a társadalom – mint a szülők, nagyszülők, vagy akár a testvérek – egyszerűen nem értették, mit csinálunk. Hazamentünk és nem tudtuk leírni” – tette hozzá Jeff Divine.

Noha fél évszázada dokumentálja a szörföt, talán éppen ezen társadalomkívüliség miatt választotta a hetvenes éveket nemrég megjelent könyve témájául.

A gyűjteményben látható képek közül nem egy egészen apró részleteket emel ki, olyanokat, amelyeket talán csak a sportág elkötelezett rajongói értékelnek igazán, egy-egy technikailag nehéz mozdulatot, vagy az aranykor hősei mutatva be ikonikussá vált mozdulatuk kivitelezése közben.

A La Jollában (ez San Diego óceánparti része) született Jeff Divine a hatvanas években kezdte fotózni a barátait és a többi szörföst. Amiben persze sokat segített neki, hogy maga is gyakorolta a sportágat.

Amikor 1971-ben a Surfer magazin munkatársa lett, kapott egy komoly kamerát. „Amikor elkezdtem fotózni, először elmentem szörfözni, aztán utána álltam neki a fényképezésnek. Amikor profi lettem, akkor fordult a sorrend. A 90-es évektől viszont már csak fotóztam” – mesélte.

„Egy voltam közülük, ismertek, megbíztak bennem – kicsit olyan volt, mint egy rockzenekarral lógni. Mindenki szeretett volna látni magáról képet a hullámokon, így aztán piedesztálra emeltek, mert tudták, ha én készítek képet róluk, akkor bekerülhetnek a magazinba. Olyasmi voltam, amit ma influencernek hívnak” – tette hozzá Jeff Divine.

A sportágban érdekes kettősség figyelhető meg, hiszen miközben Tokióban olimpiai sportággá válik (ha lesz idén olimpia a koronavírus miatt, ugye), aközben a szörfvilág legnagyobb márkái csökkenő bevételekről és nyereségről számolnak be.

Ám a legendás fotós szerint ez nem is akkora baj, hiszen talán lehetőséget ad arra, hogy a sportág szerelmesei visszatérjenek a 70-es évekbeli aranykor értékeihez.

Miért isznak kevesebbet a fiatalok?

Share.

About Author

Leave A Reply