A szlovákok vinnék a magyar munkaerőt

9

Nagyot fordult a világ, hiszen míg pár éve a szlovákok jártak át Győrbe és Komáromba dolgozni, addig mára mindent megtesznek, hogy magyarokkal pótolják a hiányzó munkaerőt.

A helyzet olyannyira megváltozott, hogy szlovák munkaerő-közvetítők magyar napilapokban és netes oldalakon hirdetnek. Az egyik például 265 ezer forintos fizetést ígér, mellé ingyen szállást vagy útiköltség-térítést elsősorban autóipari és elektronikai iparágat érintő pozíciókhoz.

A szlovák járműipar ugyanis bajban van, és nem a munka, hanem a munkaerő hiányzik. Nyitrán például a közeljövőben épülő Jaguar-Land Rover autógyár miatt már most azzal foglalkoznak a szakértők, honnan fognak szakembereket szerezni, hiszen jelenleg a szlovák munkaerőpiacon nincs kapacitás ezen állások betöltésére.

Az autógyárak közben egymás elől próbálják meg elcsábítani a képzett munkaerőt, s ezt a tevékenységet egyre szélesebb földrajzi körben is kiterjesztik, ami már Magyarországot is érinti – mondta az InfoRádióban Ficza János szakértő.

Az elmúlt években ugyanis megnőtt a különbség a szlovákiai és a magyarországi bérek között, s ez csábító lehet elsősorban a határ mentén élő magyar munkakeresők számára.

„Magyarországon jelenleg 230 ezer forint körül mozog a bruttó átlagbér, míg Szlovákiában az országos átlagfizetés majdnem megközelíti az ezer eurót. Összességében elmondható, hogy Szlovákiában többet kereshetnek a munkavállalók, mint Magyarországon” – mondta Ficza János.

Share.

About Author

9 hozzászólás

 1. Erre az volt a főnököm válasza: akinek nem tetszik el lehet menni. 16ezren állnak a kapuban

 2. GrundFOS on

  És Te mit feleltél?Lehatott fejjel elkullogtál vissza a sorra,ahogy egy magyar bérrabszolgához “illik”?

 3. Nálunk az autóipar területén, ahol dolgozom,vannak Felvidékről munkások,akik kevesebb bérért dolgoznak még tőlünk is! Akkor ők miért jönnek ide,ha ott jobb a kereset??????

 4. Maci laci on

  Nem tudom hogy honnan veszik hogy a magyar átlagbér 230 ezer ft én autó ipari gyárban dolgozom 161 ezer ft alap bérrel

  • Ha figyelmesen olvastad volna akkor a bruttó bérről írnak ami az alapbért +pótlékokat jelenti. És átlagot, amiben benne vannak a több milliót keresők is.

  • MACI LACI, összességében lehet annyi az átlagbér, hiszen a kedves vezetők akár több millát is kapnak. A mi fizetésünk persze jóval alacsonyabb.

 5. Ez vicces. Kirohogtem a fejvadaszt amikor par evvel ezelott USD 22-24/ora fizetest ajanlott a Del-Karolina-i BMW gyarban.

Leave A Reply