A szekér felrobbantása

0

A mai poszt a tegnapi felhívásra érkezett Pasztasutától, azaz Olaszországba látogatunk, azon belül is Firenzébe, ahol egészen különleges módon ünneplik a húsvétot – egy szekér felrobbantásával. A dolog persze ennél kicsit bonyolultabb és komoly történelmi gyökerei vannak.

„Firenzében a húsvétot minden évben egy különleges helyi tradícióval ünneplik. Ez pedig nem más, mint a „Szekér felrobbantása” (Scoppio del Carro).

A szokás eredete az első keresztes háború idejére nyúlik vissza, amikoris egy firenzei nemes, a Pazzi családból származó Pazzino elsőként mászta meg Jeruzsálem falait (1099).

Bátorságáért cserébe Bouillon Gottfried, a hadjárat vezetője, majd a Jeruzsálemi Királyság első uralkodója, a Szent Sírból származó 3 darab kovakővel ajándékozta meg. A kovaköveket hazahozták Firenzébe és a továbbiakban ezekkel csiholták nagyszombatonként az új, szent tüzet.

Eleinte a szekeret csak arra használták, hogy a megszentelt tüzet parázs formájában elvigyék az városlakók otthonába. A szekér szép lassan egyre látványosabb lett és a parazsat felváltotta a puskapor / tűzijáték, ami így szimbolikusan osztja szét a tüzet az egész városnak.

A Tűz Szekere

Ma már két napos, pontos menete van a hagyománynak: nagyszombat estéjén egy csapat 1500-as évek divatja szerint öltözött polgár valamint a város polgármestere a Palazzo Vecchiotól (városháza) elvonulnak a Santi Apostoli templomba, ahol jelenleg a híres kovaköveket őrzik és átviszik azokat a Santa Maria del Fiore-ba (dóm).

Itt a kovakövekből csiholt tűzzel meggyújtják a húsvéti gyertyát, és megkezdődik a vigília. Másnap, húsvétvasárnap korán reggel elindul a „Tűz szekere” (Carro del Fuoco vagy ‘Brindellone’), ami mai formájában a XVII. században készült, teljes díszében több mint 11 méter magas és két pár ökör vontatja.

A szekeret körmenet kíséri végig Firenze utcáin egészen a dómig, hasonlóan az előző naphoz, itt is jelen vannak korabeli ruhákba öltözött fegyveresek, dobosok és zászlósok.

A galamb formájú rakéta

A szekér, ami egyébként teli van tűzijátékkal, megáll a dóm előtt, ahol elkezdődik a szentmise. Amikor 11 órakor felzendül a Gloria a templomban, az oltárnál Firenze bíboros érseke meggyújt a tegnapi megszentelt tűzzel egy galamb formájú rakétát (mely a Szent Lelket szimbolizálja), ami egy dróton keresztül kirepül a templomból és beindítja a szekéren található tűzijátékokat.

A hagyomány szerint a galambnak vissza kell térnie a kiindulási helyére, garantálva ezzel bőséges termést és gazdagságot a város lakóinak. Állítólag utoljára 1966-ban nem sikerült a galambrakétának elérnie a szekeret; és valóban, abban az évben novemberben Firenze történetének egyik legnagyobb árvize okozott hatalmas károkat a városban.”

Share.

About Author

Leave A Reply