A svéd lét elviselhetetlen könnyűsége

0

Külföldön még akkor is, ha az ember sikeresen beilleszkedett, egy idő után elkezdhet másként nézni Magyarországra. Ezt kezdte érezni a mai poszt szerzője, Bandirepublic is, akiben a 40-es évei elején elkezdett felértékelődni a haza, a család, a barátok, az anyanyelv szerepe.

„Hét éve élek Stockholmban a családommal. Kívülről nézve mindenünk megvan. A svéd főváros csodás, az emberek kedvesek, a gondolkodásmódjuk nyitott, pozitív értelemben véve tombol a multikulti. A kiköltözésünk előtt még álmomban sem mertem volna többet kívánni ennél.

Közben a 2010-es években Magyarország deklaráltan lelépett a liberális demokrácia útjáról, sok külföldön élő magyar – velem együtt – aggódva szemléli az otthoni fejleményeket.

Az elsős kislányunknak teljesen magától értetődő, hogy itt azonos neműek is házasságot köthetnek. Ezzel párhuzamosan a bezzeg a svédek! blogomon kaptam olyan kétségbeesett anyukától levelet, akit azért nyomasztanak az óvodai pedagógusok, mert a kisfiának hosszú a haja, és ez „beteges”.

Nyilván személyes preferencia kérdése, hogy kinek melyik környezet tetszik jobban, de én nagyon hálás vagyok azért, hogy a gyerekünk Svédországban cseperedik és szívja magába az alapvető értékrendet.

A tátongó űr

A nagy megelégedettségem mellett azonban sunyi módon elkezdett növekedni egy tátongó űr a szépnek mondható életemben. A negyvenes éveim elején elkezdett felértékelődni bennem a lesajnált kis hazám szerepe, a család, a barátok, az anyanyelv. Hirtelen azt vettem észre, hogy Budapestet is beállítottam az álláskereső portálokon.

Írtam már listákat, ahol számba veszem az érveket és ellenérveket a stockholmi, illetve a budapesti élettel kapcsolatban. Egyik sem perdöntő, de a koromnál fogva egyre inkább hallgatok az érzéseimre a nagy döntések meghozatalakor.

E tépelődés közben atomvillanásként hatott rám az Indexen olvasott riport, amelyben egy nagyon szimpatikus és értelmes házaspár arról beszél, hogy miért költöznek haza kisbabájukkal 11 év Stockholm után.

Olyan volt, mintha az én érzéseimről beszélnének. Meg is osztottam a linket a blogom Facebook-oldalán: „Ez tökéletesen tükrözi a lelkiállapotom 7 év stockholmi lét után” felkiáltással.

Mindenképpen szerettem volna a cikkben szereplő párral felvenni a kapcsolatot, hogy mélységeiben kibeszélhessük a fenti problémakört. Sajnos azonban nem sikerült rájuk találnom az internet sűrűjében.

Az égi jel

Másnap reggel égi jel érkezett az elektronikus postaládámba: a riportban megszólaló Anita írt rám. Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, és férjével, Danival beleegyeztek egy mélyinterjúba, amit rögvest fel is vettünk a ’halottnak a coach’ podcastomhoz.

Írásban lehetetlen visszaadni egy tartalmas, érzelmi mélységektől sem mentes beszélgetést, úgyhogy meg sem próbálom, mert az szétfeszítené e blog formai kereteit.

Az tény, hogy én rengeteget tanultam ebből a riportból, és biztos vagyok benne, hogy neked is felnyitja a szemed.

A svéd kultúrsokktól az életközepi válságig

Érdekes volt megismerni belülről a svéd kultúrsokk hatásait, a beilleszkedés nehézségeit itt Skandináviában. Részletesen beszéltünk az itten nyelvoktatásról és az iskolarendszerről, összevetve a magyarral. Kiderítettük, hogy az IKEA hogyan is tükrözi tökéletesen a svéd néplelket.

Dani hihetetlenül őszintén megnyílt a saját életközepi válságával kapcsolatban, miközben elmeséli, hogyan múltak el a mézeshetek, és hogyan férkőzött be az egyre növekvő szürkeség a hétköznapjaiba.

Annyira nem érezte magát a helyén itt Stockholmban, hogy megfogalmazódott benne a hazaköltözés gondolata. Közben azonban az élet hozott egy-két trükkös fordulatot. Nyilvánvalóan nem lehet csak úgy felrúgni egy jól kialakított életet – főleg úgy, hogy közben szülőkké is váltak.

Hosszú tervezgetés előzte meg a végső döntésüket, mely szerint mégis hazaköltöznek egy évtized után. Ennek a folyamatnak a mélyére ástunk, és átbeszéltük, hogy milyen stresszek, frusztrációk érhetik az embert a svéd fővárosban, és hogyan lehet azokkal megküzdeni. Nagyon érdekes volt megvizsgálni, hogy hogyan és miért van kiemelt szerepe a munkának és a karriernek egy kivándorló/bevándorló életében.

Természetesen nem hagyhattuk figyelmen kívül a 2010-es években végbement magyarországi társadalmi változásokat sem. Érdekes arra reflektálni, hogy mennyit változik az ember és mennyit a hazája egy tartós külföldi élet során.

Persze a honvágy nagy úr – mint kiderül az interjúból -, még a szörnyű kommenthuszárok által mutatott ellenségeskedést is képes feledtetni.

Mi lesz otthon?

Számomra a legérdekesebb a beszélgetés vége, ahol leltárba vesszük, mit is tanultak hőseink magukról, és hogyan fogják tudni meghonosítani az új szokásaikat, hozzáállásukat 2019 Magyarországán.

Fogadjátok Anitát és Danit sok szeretettel, íme a teljes két részes riport a halottnak a coach podcast jóvoltából.

A műsor megtalálható az itunes-on, a Spotify-on és számos más ismert podcast lejátszón is. Hallgasd ott, ahol te a legjobban szereted!

A halottnak a coach-ról megtudhatsz többet itt.

Ha te tudod pontosan, mi az a podcast és hol/hogyan kell hallgatni, akkor a következő keretes részt nem neked szól.

Van sok tudományos igényű magyarázat a neten, de próbálom egyszerűen összefoglalni a dolgot. A podcast elnevezés az ipod (a híres öreg mp3 lejátszó) és a broadcasting (rádió műsorszórás) remixéből származik.

Magyarul olyan konzerv rádióadás, amit internetkapcsolat és rádióhullámok nélkül is bármikor, bárhol meghallgathatsz.

Hol és hogyan lehet ezeket az adásokat meghallgatni?

Számos podcast lejátszó applikáció elérhető a telefonokra. Az iPhone készülékeken gyárilag van egy „podcastok” nevű, ahol a keresőbe beírva megtalálható a keresett adás, ha megnyomod a „feliratkozás” gombot, akkor minden alkalommal automatikusan megjelenik az új adás és az összes régi is megtalálható egy helyen.

A podcast bármikor hallgatható. Én legszívesebben a telefonomról fejhallgatón fogyasztom a kedvenc adásaimat tömegközlekedési eszközön utazva, kocsiban, repülőgépen, mosodában, vásárlás közben, néha az irodában, amikor agyatlan repetitív munkát kell végeznem (helló excel tábla!).

Sokan futás, edzés vagy házimunka közben hallgatnak podcastokat. mindenkinek kialakulnak az ezirányú szokásai, ha egyszer rákap a műfajra. Ha tudod, hogy nem lesz interneted, akkor a wifi-n töltsd le az adást indulás előtt!

Share.

About Author

Leave A Reply