A répa, a sör és a sajt

0

Hollandia érdekes ország (persze melyik nem az), olyan hely, ahol képesek voltak kitalálni a narancssárga répát, a margarint (utóbbiért nem érdemelnek túl sok dicséretet), no meg fantasztikus sajtokat készítenek (amiért viszont igen). Jöjjön most pár érdekesség a Hollandokk blog gyűjtésében!

„Az eredeti formájában fehér vagy lila színű répát holland farmerek Orániai Vilmos tiszteletére „színezték”, azaz nemesítették át narancssárgává. Mivel ez a változat édesebb és húsosabb is volt, mint elődei, hamar el is terjedt világszerte.

Bár magát a margarint III. Napóleon parancsa nyomán fedezték fel Franciaországban, de a világ első margaringyárát 1871-ben Noord-Brabantban hozták létre. Később a gyár az Unilever része lett.

Hollandia a világ második legnagyobb sör exportáló országa Mexikó után. Ez a helyzet 2010 óta áll fenn, addig a hollandok vezettek. A legnagyobb játékos, a Heineken 250 különböző sörét például 70 országban gyártatja, amit körülbelül 170 országban értékesít.

A hollandok 90 százaléka beszél angolul valamilyen szinten.

Évente több mint 750 millió tonna sajt készül Hollandiában. Ennek kétharmadát exportálják is, ennek köszönhetően az ország a világ legnagyobb sajt-exportőre. Azért marad sajt Hollandiában is – átlagosan, évente 14,3 kilogrammot esznek meg a hollandok.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply