A portugáliai élet előnyei és hátrányai

0

Portugália az egyik legkedveltebb turisztikai úti cél, de tartósan ott élni teljesen mást jelent. Talán Spanyolország szomszédsága miatt különösen megtévesztő lehet az időjárásban bízni. Persze embere válogatja, ki milyen klímát szeret, de a portugáliai időjárás sokkal eklektikusabb, mint a spanyol. Jöjjenek tehát a portugáliai élet legfontosabb előnyei és hátrányai.

Előnyök

Az emberek

A portugál emberek nagyon barátságosak, kedvesek, szívélyesen fogadják a külföldieket. Bár sokan nem beszélnek angolul, mégis segítőkészek az idegenekkel. A szomszédok közeli kapcsolatban vannak, gyakran együtt kávéznak délutánonként.

A családok is rendkívül összetartóak, miként arról korábban Kati is írt: „Amibe nagyon bele kellett tanulnom, az a család. Egy portugál embernek nagyon fontos a család. Az anya nagyon erős, központi szerepet tölt ki a felnőtt nők és férfiak életében. Ezt nem csak a mi családunkon belül tapasztaltam, hanem más, portugál emberek elmondása alapján is levonható ez a következtetés.

A családok összetartóak, és bármilyen alkalom tökéletes arra hogy összegyűljön egy sereg rokon és együtt egyenek-igyanak. Persze egymás kibeszélése egy-egy ilyen alkalom után itt is természetes, az emberi természet már csak ilyen…

A portugál életforma is eltér a magyartól. Én jobban szeretnék reggel 7-re járni és 15-16h felé már kilépni a napsütésbe, de itt a teljes munkaidőben dolgozó élete nem így telik. Általában a munkaidő 9-től 18h-ig tart, és sokszor késnek (van, aki rögtön órákat…), illetve túlóráznak.”

Életmód

Ha már életmód: az élet ritmusa lassú, nyugodt – néha túl nyugodt is annak, aki máshoz szokott. Ez egyfelől jó, hiszen a nyugodtság átragadhat, ám ha lassú ügyintézéssel párosul, akkor újra stresszessé teheti az embert.

Márpedig az eladók, ügyintézők szeretnek elbeszélgetni a vásárlókkal, emiatt viszont hosszú sorok torlódhatnak fel. Aki azonban felveszi ezt a ritmust, könnyen megszereti.

Költségek

A megélhetés költségei alacsonyak, alacsonyabbak, mint a világ sok országában. A lakbérre és az élelmiszerekre sem kell sokat költeni, így kevesebb pénzből is jól meg lehet élni.

Könnyű ingatlanvásárlás

Könnyű ingatlant vásárolni, még külföldiként is, ehhez nem kell semmilyen különleges engedély. Ha pedig valaki 500 ezer eurónál drágább házat vesz, akkor arany vízumhoz jut, így pedig öt évig maradhat az országban.

Portugália gazdasága éppen összeszedi magát a recesszió évei után, ami azt is jelenti, hogy az ingatlanárak is emelkednek, de még megfizethetőek, és nem érték el a csúcspontot. Főleg a falvakban és kisebb, nem tengerparti városokban lehet jó áron házhoz jutni.

Azért a lakásokkal érdemes vigyázni, miként arra Andrásék is rájöttek a saját kárukon.

„Kiérkezésünkkor felkészületlenek voltunk. Autóval érkeztünk és az első két hétben ismerőseink segítségére hagyatkoztunk, ami a lakást illeti. (…) A kellő rugalmasság és az elszántság létfontosságú, főleg a kezdeti időszakban.

Mi 2 hét alatt a bquarto.pt segítségével találtunk egy Lisszabon belvárosi (Saldanha), jó közlekedésű szobát egy zöld csempés épület 3. emeletén egy kb. 120m2-es, felújított, hatszobás és két fürdőszobás lakásban, mely igen jól felszerelt (mosó-, szárítógép, teljesen bútorozott, gépesített, nagyképernyős TV, WiFi, Wii, PlayStation) albérlet lévén ideális választásnak tűnt.

Szinte csak télen volt vele baj, mivel – mint a portugál háztartások legtöbbjében – mindennemű fűtési alkalmatosságot nélkülözött. Így nemritkán 5 literes palackokat töltöttünk forró vízzel és azt tettük a paplan alá melegítés gyanánt. Persze ez az „apró” hiányosság nem tűnt fel a júniusi hőségben tett látogatáskor, amikor nyélbe ütöttük az üzletet.”

Bankszámlanyitás

Szintén egyszerű és gyors bankszámlát nyitni. Távolról, online is megoldható több bankban. Néhány pénzintézet ugyanakkor a külföldieknek különböző csomagokat kínál, amelyek korlátozottabbak, mint a helyieknek szólók.

Egészségügy

Az egészségügyi rendszer sok szempontból rendezett. Sok gyógyszert be lehet szerezni patikából is, nem kell mindennel az orvoshoz rohangálni.

Gyönyörű természet

A tengerpart lélegzetelállító, egészen Lisszabontól Lagosig, sok helyen különleges alakú sziklákkal. A strandolás mellett a golf szerelmesei sem unatkozhatnak, hiszen a legjobb golfpályák Portugáliában találhatók. Ezen kívül nemzeti parkok, folyók, hegyek és síkságok várják a kirándulókat.

„Igen sok a tengerpart – bár a víz mindig hideg, max. 20 fokos, és az már nagyon jó! A nem tengerparti részek gyönyörűek és mindenhol van valami elég speciális természeti jelenség, dombos-erdős nagyon zöld részek és szikkadt forró részek.

Elképesztő eldugott kicsi faluk és hatalmas templomok kicsi városokban, várak és várak minden magasabb ponton, szerintem nagyon jókat lehet kirándulni, túrázni, ha valaki nem bírja a homokban fekvést és a vízisportokat.

Rengeteg fesztivál is van a Sziget-típustól a filmesig, a falunapostól a jazz koncertig, igény szerint mindenfélét meg lehet találni, amit otthon is, vagy egy másik nagyvárosban. A focit ugye nem kell külön említenem?” – írta korábban NK.

Hátrányok

Nyelv

A nyelv az egyik legnagyobb hátrány: a portugált nem könnyű megtanulni, és mivel a helyiek közül nem mindenki beszél jól angolul, nehézségekbe ütközhet megértetni magunkat. A városokban, turisták által sűrűn látogatott helyeken azért jobb a helyzet, de a vidéken lehetnek gondok.

Erről tudna mesélni (mesélt is…) KM egy korábbi írásban.

„Az elején nagyon nehéz volt a nyelvtanulással, sokszor elkeseredtünk, de nem adtuk fel, tanultunk, könyveket vettünk, jegyzeteltünk mindent. Azt hiszem, a portugál nyelvet elég nehéz megtanulni, de mikor a 20-30 százalékán túl van az ember, már szépen lassan halad előre.

Annak, aki nem tanult itt iskolában, tökéletes sosem lesz a nyelvtudása, én mind a mai napig tanulok, szinte minden nap hallok egy új szót, amit még ennyi év alatt sosem hallottam, vagy épp nem jegyeztem meg.”

Alacsony fizetések

Bár a megélhetési költségek alacsonyak, a fizetések is. Sok szektorban az áltagfizetés nem elegendő a normális megélhetéshez. Vállalkozóként vagy egy külföldi cég alkalmazottjaként lehet jobban járni.

Árak

Az élelmiszerek ugyan olcsók, de a fogyasztási cikkek drágák, a ruhákért és elektronikai termékekért különösen sokat kell fizetni.

Bürokrácia

A bürokrácia rémálommá válhat. Sokféle ügyintézés rengeteg papírmunkát és hosszú várakozást igényel. Fontos, hogy készítsük fel magunkat erre és akkor nem őrülünk bele.

Időjárás

Az időjárás változékony. A nyarak rendkívül melegek, de a telek tudnak hidegek, ködösek és nyirkosak lenni. Nagy különbségek vannak az ország északi és déli része között. Az Atlanti-óceánnál pedig nagy viharokra is számítani kell.

A fentebb már idézett Andrásékat is meglepte a portugáliai időjárás:

„Itt ért bennünket a legnagyobb tévedés Portugáliával kapcsolatban. Azt hinni, hogy a végtelen nyár és hosszú tavasz országa Luzitánia; és hogy sosincs hideg télen – erős túlzás. Ugyan tény, hogy június eleji érkezésünk napján láttunk először (és szeptemberig utoljára) esőt Portugáliában – és akkor is csak azért, mert a mesés Arrábida nemzeti parkba tévedtünk, amelynek sajátságos éghajlata van különleges adottságai miatt.

Való igaz, hogy nyáron már-már fullasztó tud lenni a párás hőség és a perzselő a forróság a napon. Nem ritka a 40 fokos hőmérséklet: sokkal inkább állandó. Az is igaz, hogy egy csepp csapadék nem hullott egész nyáron és így, aki napozni kíván, az keresve se találhat jobb helyet magának. (…)

Életünk legnyomasztóbb telét szintén Portugáliában töltöttük: november elejétől február végéig 4 hónapon át az esetek kb. 98%-ban borús volt az ég, kíméletlenül fújt a nyirkos szél és szakadt a kellemetlen, apró-cseppes eső – többször vízszintesen is. Állítom, hogy a rideg őszi-téli szezon alatt az egy főre elhasznált legnagyobb mennyiségű kidobott esernyő aránya Portugáliában a legmagasabb.

Nem volt nehéz megszámolnunk: ez alatt a 4 hónap alatt összesen egyetlen egy olyan hétvége akadt (egy januári szombatra esett ez a nap), amikor sütött a nap és ki tudtunk otthonról mozdulni. Nem beszélve arról, hogy a ruhák a magas páratartalom miatt egész egyszerűen nem akartak megszáradni: volt, hogy egy hét is eltelt, mire végül nem voltak nyirkosak. Márciusban már más a helyzet, a természet a téli tisztítókúrát követően rohamosan regenerálja magát és kirándulásra pazar időszakot nyújt.”

Autózás

Vezetni veszélyes és drága. A városi utak többsége szűk és meredek, igazi kihívás rajtuk manőverezni. Az autópályákon külön díjat kell fizetni a használatért.

A közlekedés tehát komoly kihívásokat tartogathat, erről NK mesélt kicsit bővebben: „Vannak a szabályok, meg a gyakorlat… az index használata opcionális, parkolni pedig mindenhol lehet, zebrán is, körforgalomban is, alagútban is, a sebesség határok csak tájékozató jelleggel vannak kirakva. A 70-es táblánál, ha 80-nal megyünk mindenki, de tényleg mindenki megelőz minket, a kamionok tolnak le az útról. (…)

Mindenhol körforgalom van és hivatalosan amikor bemész a körforgalomba, akkor balra kell indexelni és a körforgalomban is folyamatosan balra kell indexelni, amíg ki nem kanyarodsz, mert akkor jobbra.

Egy körforgalom általában legalább 2 sávos – a Lisszabon közepén lévő az 6 sávos, és van jó pár lámpás körforgalom is! – szóval a legalább 2 sávból a belső sávot kell használni, ha nem az első kihajtón akarsz kimenni.

Ez már magában elég bonyolult és mivel az index használta a valóságban opcionális, a körforgalom igazi kihívás. És igen, ők is szeretnek dudálni, mint minden rendes déli népség.”

A poszt forrása itt és itt.

Egyszerűen új életet kezdünk

Share.

About Author

Leave A Reply