A portugáliai élet 10 hátránya

0

Távol álljon tőlem, hogy negatív legyek (ezen a héten már úgyis volt itt minden és mindennek az ellenkezője is…), de kétségtelen, hogy az élet sehol sem tökéletes. Portugáliában sem, még akkor sem, ha az ottani életnek rengeteg előnye van, kezdve az általában elég kellemes időjárástól a gyönyörű óceánparton át egészen a csodás tájakig és a szuper városokig. De azért akadnak hátulütők is, még ha a pozitívumok talán felülmúlják a negatívumokat. Szóval ma negatívkodunk egy kicsit, hogy legyen ilyen is. 🙂

#1 Hideg telek

A Portugáliával Kapcsolatos Nagy Tévedések egyike, hogy lévén az Ibériai-félszigeten, állandóan süt a nap, csodásak a tengerpartok (utóbbi mondjuk igaz) és egyáltalán, olyasmi, mint Spanyolország.

Ami nem teljesen igaz, aminek két oka van: az egyik, hogy óceánparton fekszik, ami jóval hűvösebb, mint a Földközi-tenger, a másik pedig az, hogy egy keskeny és hosszú országról beszélünk, így aztán mondjuk Algarvében teljesen más a klíma, mint az ország északi részén.

A legtöbb határátkelő értelemszerűen Lisszabon környékére (vagy onnan délre) igyekszik, ahol kétségtelenül viszonylag kellemesek a telek. Odakint.

Odabent (mármint a házakon belül) teljesen más a helyzet, elsősorban a nem ritkán pocsék mérnöki munka és építkezések miatt. Szóval különösen a régebbi építésű házakban és lakásokban kell felkészülni arra, hogy télen bizony fázni fogunk.

A spanyolokhoz hasonlóan a portugálok is rendkívül nagyvonalúan kezelik a fűtés és a szigetelés témakörét (értsd: egyik sincs, vagy ha van, akkor nem sokat ér), szóval simán előfordulhat, hogy kint melegebb van, mint bent. Elkel hát a kabát odabent is (és ebben semmi túlzás nincs).

Persze ha az embernek saját ingatlana van (ami lássuk be, határátkelőként általában nincs), akkor javíthat a helyzeten, központi fűtéssel és a hőszigetelés javításával, bérlőként viszont ebbe nyilván nem fog pénzt ölni.

#2 Bürokrácia

A bürokráciát a legtöbb országban szokás szidni, a portugáloknál okkal. Ráadásul a bürokráciában nem a bürokrácia a legrosszabb, hiszen azért a legtöbb ember tisztában van a létezésével, így nem lepődik meg, ha találkozik vele.

A legrosszabb az, hogy az ember (pláne külföldiként) nem nagyon tudja, hogyan próbáljon meg átevickélni rajta. Ha csak annyiról lenne szó, hogy sok papírt kell kitölteni és mindenféle hivatalnokokkal beszélni, akkor az még valahogyan kezelhető lenne.

Csakhogy egy csomó helyzetbe jó eséllyel vakon mész bele, úgy, hogy azt sem nagyon tudod, honnan indulj el. Ezen segíthetnek a Facebook-csoportok és a különböző fórumok, de ettől még idegőrlő.

#3 Beilleszkedés

A beilleszkedés sehol sem zökkenőmentes, hiszen a helyieknek megvan a maguk köre, ahová idegenként nem könnyű bekerülni. Különösen, ha az ember nem beszél portugálul, márpedig azért ez nem annyira elterjedt nyelv, mint akár a spanyol, a német, az angol vagy akár a francia.

Ráadásul a beilleszkedés még akkor is okozhat nehézséget, ha valaki jól (akár anyanyelvi szinten) beszéli a nyelvet és ez nem csak a vidékre igaz, hanem az olyan nagyvárosokra is, mint Lisszabon vagy Portó.

Lisszabon (Fotó: pixabay.com/SofiLayla)

Nem mintha a portugálok ne lennének nyitottak, sőt, a turistákkal és a határátkelőkkel is barátságosak – de ez teljesen más, mint bekerülni a belső köreikbe.

#4 Drága rezsi

Noha az élelmiszer viszonylag olcsó, minden más meglepően drága, különösen az áram és a benzin. Mindkettőben Portugália az egyik legdrágább Európában, nem csoda, hogy a spanyol határ mellett élők átjárnak tankolni.

Drága még emellett az autó, a bútor, az elektronikai kütyük, a könyvek, a kozmetikumok és még sorolhatnánk.

#5 Dráguló ingatlanok

Aligha meglepő, de Portugáliában folyamatosan drágulnak az ingatlanok. Ami nyilván a helyieknek fájdalmasabb, de ha abból indulunk ki, hogy a drágább ingatlanok jó eséllyel drágább bérleti díjakat is jelentenek, akkor már határátkelőként sem olyan kellemes a helyzet. Különösen igaz ez Lisszabonra, Portóra és Algarvére.

#6 Lassú élet

Életszemlélet kérdése, hiszen sokan éppen azért választják Portugáliát, mert nincs rohanás, ugyanakkor ha valakit ez felkészületlenül ér, akkor idegesítő lehet.

Pláne akkor, ha az embernek valami fontos és sürgős dolga akad, legyen az akár olyan egyszerű dolog, mint a bevásárlás – ahol a megszokottnál jó eséllyel hosszabban kell sorba állni. Szóval kérdés, mit becsülünk jobban, a lassú, nyugodt életet vagy az azonnali hatékonyságot.

#7 Mentalitás

Szorosan ide tartozik a mentalitás, ugyanis a portugálok életszemlélete sokak számára idegesítő lehet, különösen a vállalkozóknak és a lendületes életet élőknek.

Ha Amerikára azt mondjuk, hogy mindig azt nézik, miként lehet megcsinálni valamit, akkor a portugálokra az ellenkezője igaz: általában úgy állnak a dolgokhoz, hogy mit miért nem lehet megcsinálni.

A különbségnek sok oka van, részben történelmi és kulturális, ami ugyan magyarázza a mentalitást, de ettől még nem lesz könnyebb elviselni.

#8 Uram-bátyám viszony

Magyarként nem lesz meglepő, hogy Portugáliában az üzletkötés alapja az ismeretség. Az előrejutás legfontosabb kérdése, hogy kit ismer az ember. Ami persze sok más országban is igaz, ám míg mondjuk az Egyesült Államokban az ismeretség ajtókat nyit ki, ez nem jelenti azt, hogy egyébként ne lehetne sikeres az ember.

Porto (Fotó: pixabay.com/nuno_lopes)

Portugáliában ezzel szemben a megfelelő kapcsolatok hiányában sok iparágban gyakorlatilag lehetetlen sikeresnek lenni.

#9 Hideg óceán

Az elején már említettük, hogy gyönyörű ugyan az óceánpart, de ha valaki azt gondolja, hogy egy kellemes mediterrán tengerpartra érkezik, az könnyen csalódhat, az Atlanti-óceán ugyanis elég hideg.

Persze ez sokakat nem zavar, de ha valaki azzal érkezik, hogy majd jó nagyokat fürdőzik, akkor eléggé meglepődhet.

#10 Túl sok turista

Portugália egyre népszerűbb a turisták körében (amit nyilván erősít a fapados járatok terjedése is), különösen Lisszabonban van rengeteg külföldi, de Portó és a már többször emlegetett Algarve is népszerű, ami kényelmetlen lehet annak, aki nincs kibékülve velük.

Főleg azért, mert mind Lisszabon, mind Portó nem elég nagy ahhoz, hogy képes legyen felszívni a rengeteg turistát. Az utcák keskenyek, maguk a városok kompaktak és kicsik.

Miként máshol is, az Airbnb megdobta a bérleti díjakat, miként a tömegközlekedés és egyéb szolgáltatások is nehezen birkóznak a rengeteg külföldivel. Szóval aligha van egyelőre jobb megoldás, mint elfogadni a helyzetet.

A lista ezen a cikken alapul.

A portugáliai beilleszkedés tíz szabálya

Share.

About Author

Leave A Reply