„A nyitottság eltűnőben van”

0

Hollandiában az egyik rendkívül szembetűnő dolog az a függönyök használatának mellőzése, esetleg teljes hiánya. Vajon mi lehet ennek az oka? Erről beszélt a CNN-nek a 68 éves Astrid.

„Amikor 1987-ben ideköltöztem, megpróbálkoztam a függönnyel, de nyomasztónak találtam őket és inkább leszedtem. Az utcám keskeny és egészen tíz évvel ezelőttig nem is volt szembeszomszédom, csak egy garázs egy alacsony épületben és egy távolabb építkező cég. Szóval szükség se volt rá, ráadásul nem is szeretem a függönyt.

Aztán tíz évvel ezelőtt elkezdtek társasházat építeni az utca túloldalán, így meg kellett szoknom a közeli szomszédokat, a két ablakot alig 10 méter választja el egymástól.

Elég gyorsan kiderült, hogy a legközelebbi szembeszomszédnak redőnye van, amit éjjel-nappal leengedve tart, úgyhogy nekem megint nem volt sürgős az ablak eltakarása.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Nem tudom pontosan megmondani, miért nem szeretem a függönyöket. Egy rövid, 80-as évekbeli időszaktól eltekintve soha nem volt függönyöm. Talán azért nem szeretem, mert olyan burzsoá dolognak tűnik, vagy egyszerűen túl lusta vagyok felrakni, talán csak nem érdekel.

Jordaan őslakosai (ez manapság Amszterdam divatos része, szűk csatornák és utcák jellemzik, bennük alternatív butikok, kocsmák és felkapott éttermek – Határátkelő) jellemzően szeretik megmutatni az otthonukat. Sajnos közülük sokan már elhunytak vagy kénytelenek voltak elköltözni a rendkívül megdráguló ingatlanok miatt.

A helyükre sok kívülálló (főleg expat) érkezett, velük pedig egyre több lett a behúzott függöny és ma már a fiatalok is egyre inkább igénylik a privát szférát.

Sajnos a nyitottság eltűnőben van: a nappalikból az utcára tóduló fény, az ezzel járó társadalmi kontroll és gezelligheid [ami a jó kedély, buli, bensőségesség holland megfelelője]. Minden évvel egyre sötétebb lesz.”

Tíz utolsó normális fotó

Share.

About Author

Leave A Reply