A norvégiai élet rejtett költségei

0

Aki külföldre költözik, annak mindig érdemes számolnia azzal, hogy lesznek olyan kiadásai, amikre nem is számított. Különösen húzós lehet ez akkor, ha az ember kicentizett költségvetéssel vág neki és/vagy egy kifejezetten drága országba költözik.

Norvégia minden mércével mérve nagyon drága ország, tehát ami a legkevésbé hiányzik az oda érkező határátkelőnek az a váratlan pluszköltség. Márpedig ilyenből akadhat bőven a helyi Local szerint.

Tévéadó

Tavaly január előtt az egyszeri norvégiai minden egyes, a birtokában lévő tévékészülék után fizetett éves adót, amiből a közszolgálati médiumokat finanszírozták.

Csakhogy változnak az idők, egyre kevesebben néznek tévét, így aztán az oslói kormány is változtatott és új modellt vezetett be, aminek lényege, hogy nem készülékenként, hanem személyenként kell fizetni.

Nem is keveset. Az adó jövedelem alapú, évi 200-1700 korona (7000-60 ezer forint) lehet – személyenként. Szóval egy két (jól) keresős családban simán ki lehet fizetni évi 3400 koronát (120 ezer forintot) csak a közszolgálati médiára.

Import élelmiszer

Külföldön élve az emberben néha felgerjed a hazai ízek utáni vágy, márpedig bizonyos összetevőket nem könnyű beszerezni Norvégiában, vagy ha van is, akkor meglehetősen drága. Ami egy-egy alkalommal nem olyan nagy összeg, de meglepően gyorsan (és csendben) össze tud gyűlni.

Nem beszélve az egzotikus zöldségekről-gyümölcsökről. Egy (darab!) mangóért simán elkérnek 38 koronát (ez 1330 forint), míg egy avokádóért 40-et (1400 Ft-ot). És nyilván nem váltogatjuk át forintra, de azért ezek elég izmos összegek.

Postai költségek

Ha külföldről rendel az ember csomagban bármit, akkor jól teszi, ha felkészül az adott terméket terhelő adóra. A norég adóhatóság ugyanis elég komolyan veszi, hogy a külföldről érkező termékekre bizony áfát kell fizetni.

Igaz ez az élelmiszerekre is, teára, fűszerekre, édességre. Nagy bürokráciával nem kell szembenézni, mert az összeget a szállítást intéző cégek kifizetik, de persze ránk terhelik.

Nem olcsó az sem, ha mi szeretnénk csomagot küldeni, annak súlyától és méretétől függően a bélyeg ára 32 koronától (1120 Ft) indul és tart egészen 280 koronáig (9800 Ft), igaz, ez már azért inkább Európán túli országokba érvényes.

Szervezett sportolás

Ha valami nem bonyolult Norvégiában, akkor az szervezett keretek közt sportolni. Egyszerűnek egyszerű, ellenben elég drága tud lenni. Ha például egy klubhoz csatlakozva falmászóként edzenénk magunkat, akkor első körben mindenféle kötelező tanfolyamot kell elvégeznünk.

Az alaptanfolyam 990 korona (közel 35 ezer forint), az éves tagsági díj pedig 5500 korona (192 ezer forint).

Kész szerencse, hogy el lehet menni futni is, vagy télen síelni és azért az (ha megvan a felszerelés) egy vagy több fokkal olcsóbb.

A repülőtéri vonat

Ha repülőgéppel érkezünk meg Oslóba, akkor a Flytoget lesz az első (nem feltétlenül kellemes) meglepetés. A városközpontig ugyanis 198 korona (kb. 7000 Ft) az út, ami elég komoly pénz, még regionális mércével mérve is.

Összehasonlításképp, a szintén nem az olcsóságáról híres Dánia fővárosában, Koppenhágában ugyanezért 36 dán koronát (1700 Ft-ot) kell fizetni.

A jó hír az, hogy vannak más alternatívák is, ha az ember nem ragaszkodik a Flytogethez és ezek a vonatok fele annyiba kerülnek, ellenben csak 5-10 perccel hosszabb a menetidejük.

Mozijegy

Erre mostanság nem fogunk sokat költeni, de legyünk optimisták és higgyünk benne, hogy lesz még nyitva mozi. Ha lesz, akkor viszont nem árt tudni, hogy egy jegy 140 korona (4900 Ft), ráadásul a drága helybérlet miatt a szokásos kóla-popcornért is (két főre) kifizetünk még egyszer ennyit.

Nyolc dolog, amire a norvégok büszkék lehetnek

(Fotó: pixabay.com/ashirova0)

Share.

About Author

Leave A Reply