A németek jobbak, mint gondolják

0

Legalábbis a migráció kezelésében – ezt állapította meg ugyanis egy nagy, közhasznú alapítványok által végzett felmérés. A németek már a fejlett bevándorlási országok közé tartoznak.

Az SVR nevű testület a bevándorlás kezelésében sikeresnek számító országok – mindenekelőtt az Egyesült Államok, Kanada és Svédország – gyakorlatát vetette össze a németországi helyzettel.

Megállapították, hogy Németország sokat fejlődött az utóbbi években a migrációmenedzsment – az országokon átívelő vándorlási folyamatok kezelése, irányítása – területén, valamint az integráció – a befogadó társadalomba tagozódás – támogatásában, és nemzetközi összevetésben a fejlett bevándorlási országok közé tartozik.

Érdekes ugyanakkor, hogy mindez nem tűnik ki az uniós társállamokból és az EU-n kívülről érkező bevándorlók, munkavállalók, illetve a menedékkérők helyzete körüli vitákban.

„Jobbak vagyunk, mint gondoljuk” – mondta az MTI tudósítása szerint az SVR elnöke, Christine Langenfeld, hozzátéve, hogy több területen, így a munkaerő migrációja – a munkavállalók országok közötti, munkavállalási célú vándorlása – területén Németország „éllovas”.

Ugyanakkor továbbra is várat magára egy átfogó migrációpolitikai stratégia, és szélesebb körű párbeszédre van szükség a politikusok és az állampolgárok között – vélekednek az SVR kutatói.

A szakemberek szerint a németeknek „aktív honosítási politikát” kellene folytatniuk, hogy a bevándorlókból állampolgárok legyenek, az ezzel járó valamennyi joggal és kötelezettséggel együtt. A különösen jól integrált bevándorlók részére pedig ki kell alakítani a „turbó-honosítás” intézményét.

Továbbá szükség van egy modern, a bevándorlási társadalom valós viszonyaihoz igazodó állampolgársági koncepcióra, amely széles körben elfogadja a kettős- vagy többszörös állampolgárság intézményét – sürgeti az SVR.

Share.

About Author

Leave A Reply