A „nem lesz olyan rossz” nem érv

0

Idén az Egyesült Királyság (legalábbis jelen állás szerint) március 29-én kilép az Európai Unióból. A brit Craig végigvette a kilépés mellett fellépők érveit és talált rajtuk cáfolni valót. Ez persze csak egy vélemény innen, de érdemes elolvasni.

Bürokrácia

Szerinte az uniós bürokráciáról szóló érveket annyit ismételgette az elmúlt évtizedekben mindenki, hogy végül már azok is tényként fogadták el, akik egyébként a bennmaradást pártolták.

Eleve ott van a bürokrácia kifejezéshez kapcsolódó negatív konnotációk sora, ami szerinte alapvetően azért butaság, mert a bürokrácia az állam (ezen belül például az egészségügy) működésének alapja.

Problémát nem önmagában a bürokrácia, hanem a túl nagy bürokrácia jelent. A kérdés most már az, túl nagy-e az uniós bürokrácia. Craig szerint nem feltétlenül, hiszen maga az EU annyi bürokratát alkalmaz, mint egy átlagos brit megye. Az Európai Unióban 33 ezer alkalmazott dolgozik, míg a brit közszolgálatban 400 ezer.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

(Itt azért annyi pontosítást érdemes tenni, hogy nehéz az almát a körtével összehasonlítani. Míg ugyanis kétségtelen, hogy például Derbyshire 36 ezer közalkalmazottat foglalkoztatott 2013-ban, ami 3000-rel több, mint az uniós bürokraták száma, a helyzet nem ilyen egyszerű.

Az előbbiben ugyanis benne van 8000 tanár is, akiket nehéz lenne bürokrataként meghatározni, utóbbi pedig csupán az Európai Bizottság alkalmazottainak létszáma, amihez még hozzá kellene adni mondjuk az Európai Parlament alkalmazottainak számát, hogy mást ne mondjak.)

Az uniós jogszabályok

Az Egyesült Királyságban régóta ment az uniós jogszabályok cikizése például arról, mi számít A- vagy B-kategóriás almának, stb. Craig érdekes módon éppen egy magyar példát hoz fel arra, hogy ez azért nem feltétlenül és minden esetben felesleges okoskodás.

Egy magyar ismerőse mesélt neki arról, hogy Magyarország uniós csatlakozása előtt akadt olyan tej a magyar polcokon, amely jóval olcsóbb volt a többinél. Miután uniós országgá váltunk és be kellett tartani a közösségi jogszabályokat, ez a bizonyos terméket hirtelen már nem lehetett tejnek nevezni, mert ahhoz túl sok vizet tartalmazott, így lett belőle tejalapú ital. Azaz az EU előírásainak köszönhetően derült ki egy termékről, hogy voltaképpen nem az, aminek mondja magát – írta Craig.

Az alternatíva

Craig szerint ráadásul míg korábban a 28 országban 28 egységnyi közalkalmazott alkotta meg a jogszabályokat, addig most az Európai Unióban egy egységnyi végzi el ugyanezt a munkát.

Bevándorlás

A bevándorlás volt az egyik (ha nem A) kulcskérdés a Brexitről szóló viták során. Csakhogy azt sokan elfelejtik, hogy a nem-uniós bevándorlás nagyjából a duplája volt az uniósnak, márpedig efelett a brit kormány mindig is teljes kontrollal rendelkezett.

Arról is kevés szó esik, hogy az uniós jog értelmében, ha valaki nem képes eltartani önmagát, akkor csak 3 hónapig tartózkodhat egy adott országban. Márpedig a különböző szociális ellátások csak 3 hónap elteltével járnak.

Az megint más kérdés, hogy a brit kormány nem élt ezzel a lehetőséggel… (és akkor még nem beszéltünk, hogy az Egyesült Királyságba érkező uniós határátkelők elég nagy része a fejlett nyugati vagy északi országokból költözött oda).

Regionális egyenlőtlenségek

Miközben például London és környéke kétségtelenül gazdag régiónak számít az Európai Unión belül, addig például az északkeleti országrész ettől nagyon messze van.

Így aztán míg országként az Egyesült Királyság többet fizetett be, mint amennyit visszakapott, egyes régiók esetében ez már messze nem így van, hiszen a felzárkóztatási alapokból ők bőven részesültek.

Mit nyerünk a Brexittel?

Végsősoron a legfontosabb kérdés Craig szerint az, hogy mit nyer az Egyesült Királyság a kilépéssel. „A kilépés pártolói annyit mondogatnak, hogy nem lesz olyan rossz, mint amennyire félünk tőle. Márpedig a ’nem lesz olyan rossz’ mióta érv valami mellett? Nem, a Brexit katasztrófa az egész ország számára. (…)

David Cameron nagy valószínűséggel minden idők legrosszabb miniszterelnökeként vonul be a történelemkönyvekbe. Hibái felülmúlják Neville Chamberlainéit, elvégre neki legalább rajta kívül álló eseményekkel kellett legjobb tudása szerint szembenézni, míg David Cameron teljes mértékben maga felelős a katasztrófáért.”

Brexit: nem az ötlet rossz, a kivitelezés pocsék

Share.

About Author

Leave A Reply