A múzeum, ahol örülnek a pusztításnak

0

Sok múzeumban már akkor rászólnak az emberre, ha a megengedettnél közelebb lép a kiállított műtárgyhoz, annak megérintése teljesen elképzelhetetlen, a többiről pedig ne is beszéljünk. Ehhez képest van olyan múzeum, ahol kifejezetten örömmel veszik, ha megsemmisítjük a tárgyakat.

A lyoni Cité Internationale de la Gastronomie múzeumban nem csak nézni és megérinteni lehet a kiállított darabokat, de megenni is. Ami persze egy gasztromúzeum esetében voltaképpen nem is akkora meglepetés.

A francia nagyvárosban található, 800 éves Grand Hôtel-Dieu szállodában nemrégi nyílt múzeum voltaképpen a francia gasztronómia történetén át vezet minket, nem csak az ételekről, de azok elkészítőiről is sokat megtudhatunk. Például olyan legendás séfekről, mint Paul Bocuse vagy Mère Brazier.

Titok nincs, a látogatók lejegyezhetnek recepteket, felfedezhetik a gasztronómia művészetének megannyi finomságát, miközben megnézhetik a kiállított menüket, fotókat, filmeket és még sok minden mást. Egy hatalmas, egész falat beborító térképen pedig a világ különböző tájainak ételeiről kaphatunk hasznos infókat.

A múzeum legizgalmasabb része azonban minden kétséget kizáróan a nyitott konyha, ahol végignézhetjük, ahogyan a séfek magyarázat közben elkészítik az ételeket, majd meg is kóstolhatjuk azokat.

Ráadásul a receptek változnak, így aztán akár többször vissza lehet menni, megmarad az élmény. Az intézmény célja az egészséges étkezés népszerűsítése is, így külön gyermekeknek kialakított rész is van.

Ingyen osztogatnak házakat egy olasz kisvárosban

(Fotó: Cité Internationale de la Gastronomie de Lyon)

Share.

About Author

Leave A Reply