A milliomosok földje

0

Az elmúlt évtizedekben Vietnam folyamatosan fejlődik, más kérdés, hogy azért van nekik honnan, hiszen az elmúlt évszázadban szinte állandóan háború volt, hol a franciák, hol az amerikaiak ellen. Mindenki milliomos, de ennek aligha örülnek olyan nagyon – írta a Szecsuan blog nemrégiben az országba költözött szerzője.

„Hogy mégis mindenki milliomos, az a helyi pénz értékének köszönhető. A viet valuta, a đồng az újraegyesítés (1975) után néhány évvel debütált, mint egységes nemzeti fizetőeszköz. Hasonló nevű északi és déli pénzek voltak előtte is.

Az új đồng néhány évig még látványosan nem vesztett az értékéből, 1985-ben csupán egy nullát vágtak le róla. A helyzetet ez mégsem kezelte eléggé, ugyanis innentől már nem volt megállás, s kitartóan magas infláció vette kezdetét, amely elhúzódott a 90-es évek közepéig.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

Azóta a đồng nagyjából stabilizálódott (bár a dollárhoz képest a sávos leértékelésnek köszönhetően csökken az értéke, ez – igaz, már eléggé visszafogott formában – még ma is tart), de a nullák levágását még nem lépték meg, így bárki könnyedén milliós értékekkel futkározhat.

Egy forint ma nagyjából 87 đồngot ér, vagyis egy amerikai dollár kb. 22700-at. Váltópénzek már időtlen idők óta nincsenek, s a fémpénzek is eltűntek. A legkisebb címlet ma az 500 đồngos, bár ezt sűrűn nem látni, míg a legnagyobb az 500000-es. Utóbbi majdnem hatezer magyar forintot ér.

A nagy bevásárlóközpontoktól eltekintve általában nem is írják ki az utolsó három nullát az áraknál.”

A teljes posztot, jó sok képpel, itt találjátok.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Share.

About Author

Leave A Reply