A mentális gondok jelei

0

Mentális egészségünkre legalább olyan fontos ügyelni, mint sportolni és karbantartani a fizikai állapotunkat. Egy pszichológus segít abban, hogyan is tegyük ezt.

Rengeteg tünet jelezheti, hogy mentális egészségi probléma van kialakulóban, de az nem egyértelmű, mikor figyeljünk ezekre kiemelten és mikor nem érdemes aggódni.

Öt általános terület van az életünkben, amelyekben gondokat érezhetünk: hangulat, energia, étvágy, alvás, szexuális vágy. Ezekre hatással van a stressz, a hormonok, a testi egészség és betegség, a traumák és a genetikai hajlam.

Ha bármely területen probléma van, az kihathat az ember viselkedésére, valamint kognitív, érzelmi, társasági és fizikális képességeire.

Hogy felismerjük a gondokat, figyeljünk az alábbiakra:

Szélsőségek

Túl magas vagy alacsony energiaszint, illetve szélsőséges hangulat, étvágytalanság vagy éppen mértéktelen evési vágy, álmatlanság vagy folytonos alvás, hiperaktív szexuális vágy vagy nagyon alacsony libidó.

Gyors változások

A hangulat gyorsan ingadozik, az alvás kiszámíthatatlanul váltakozik.

Abnormalitás

Valami nem úgy zajlik velünk, mint általában, a megszokott módon. Ilyenkor fontos területeken – iskola, munka, család – nem tudunk normálisan funkcionálni.

Aggodalmak

A hozzánk közel állók is megfogalmazzák aggodalmukat a szokásaink, viselkedésünk miatt. Ha nem tudunk magunk felfigyelni a jelekre, akkor legalább azokra hallgassunk, akik ismernek és aggódnak értünk.

Mennyi szex kell a boldogsághoz?

(Fotó: pixabay.com/goranh)

Share.

About Author

Leave A Reply