A magyarok szerint az elvándorlás nagy probléma

0

Egy friss, átfogó európai felmérés szerint a magyarok viszonylag elégedettek az ország gazdasági helyzetével, és kifejezetten optimisták, ugyanakkor az átlagnál kevésbé bíznak az Európai Unióban, de jobban a kormányban. Problémának látják viszont az elvándorlást.

A nemrégiben publikált Eurobarometer kutatásban az Európai Bizottság megbízásából közel 62 ezer embert kérdeztek meg az Európai Unió és a saját jelenéről és jövőjéről.

Magyarország az egyik leginkább megosztott tagállam abból a szempontból, hogy míg a Dunántúl északi részén az emberek 80, Budapesten és Közép-Magyarországon pedig 70 százaléka tartotta jónak a gazdasági helyzetet, addig a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon mindössze 41 százalék (és utóbbi még így is előrelépés a négy évvel ezelőtti felméréshez képest).

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, hogy mit tartanak a megkérdezettek jelenleg a térség legnagyobb problémájának – írta a G7, kiemelve, hogy a két leggyakrabban említett gond az egészségügy helyzete és a munkanélküliség volt.

Spanyolországban, Franciaország nagy részén, Dél-Olaszországban és a görögöknél egyértelműen a munkaerő-piaci helyzetet tartják a legnagyobb kihívásnak, míg az EU nagy részén inkább az egészségüggyel van gond.

KÖVESS MINKET A YOUTUBE-ON IS!!

Magyarországon mind a nyolc régióban ezt említették a leggyakrabban az emberek, ráadásul a fővárosi 72 százalék a legmagasabb volt az EU-ban, és a Közép-Magyarországon mért 70 százalék is dobogót ért.

Ráadásul Magyarországon most mindenhol sokkal többen mondták, hogy gondok vannak az egészségüggyel, mint három évvel korábban. Ugyanez a helyzet egyébként az oktatással is, amit Budapesten, Közép-Magyarországon és a két észak-dunántúli régióban is a második legproblémásabb területnek tartanak.

Az ország keleti részében azonban utóbbi nem került be a top3-ba, itt inkább a munkanélküliség miatt szenvednek az emberek, az elvándorlást pedig az egész országban problémásnak gondolják. A migrációt ugyanakkor már messze nem vélik akkora gondnak a magyarok, mint 2015-ben.

Az Európai Unió megítélése egyébként látványosan javult 2015 óta itthon, ám a magyarok így is kevésbé bíznak a közösségben, mint az átlag európai. Ez alól csak Budapest kivétel, ahol 68 százalék vélekedett pozitívan az EU-ról, az ország többi részében ez az arány a 60 százalékot sem érte el.

Ennél is kevésbé bízunk a kormányban, de a magyar kabinet még így is sokkal jobban áll, mint az uniós nemzeti kormányok többsége.

A magyar informatikusok közel fele külföldre költözne

Share.

About Author

Leave A Reply