A magyar informatikusok közel fele külföldre költözne

3

Magyarországon az IT szakemberek 43 százaléka menne külföldre egy jobb munka reményében, jóval többen, mint az egyéb területeken dolgozók, ahol 35 százalékos ez az arány. Nemzetközi mércével mérve viszont a magyar arány nem számít kiemelkedőnek.

A Boston Consulting Group (BCG), a nemzetközi HR-hálózat, a The Network, és a Profession.hu közös kutatásából kiderül, hogy a magyar informatikusok hagyományosan is népszerű kivándorlási célpontokat választanának: Ausztriát, az Egyesült Államokat vagy Németországot.

A kutatás szerint nemzetközileg az IT szakemberek 80 százaléka egyetemi végzettségű, 68 százalékuk férfi – Magyarországon utóbbi arány 75 százalék. Az IT szakemberek elsődlegesen nem startupoknál, hanem leginkább nagyvállalatoknál akarnak dolgozni.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

A magyar válaszadók 76 százaléka alkalmazott, 11 százaléka szabadúszó, 2 százaléka gyakornok.

Az IT szakemberek megtartása nehéz a kutatás szerint, 39 százalékuk kevesebb mint 2 évet dolgozik egy munkahelyen. Érdekes, hogy globálisan az IT-szakemberek 67 százaléka nyitott a külföldi munkavállalásra.

A nemzetközi Decoding Digital Talent kutatás során a BCG és a Profession.hu Magyarországon több mint 12 ezer munkavállalót, köztük 673 IT szakembert kérdezett meg. A felmérésben globálisan több mint 366 ezren vettek részt, közöttük közel 27 ezer IT szakember.

Az ausztriai ingázás ára

Share.

About Author

3 hozzászólás

  1. Mikor lettetek a csusztatas mesterei? A nemzetkozi szam 67% , azaz itt is jo rugalmatlanok vagyunk.
    Elhallgattatok a szamot, mert nem illik a mindenki menekul kepbe?

    • Vagy te olvastad figyelmetlenül (vagy nem végig) a cikket, ami sajnálatos. “Érdekes, hogy globálisan az IT-szakemberek 67 százaléka nyitott a külföldi munkavállalásra.” (Az 5. bekezdésben van, ha ez segít.) Kösz szépen a visszajelzést!

    • Arról nem beszélve, hogy nyilván azért ajánlottuk ezzel a mondattal a posztot a Facebookon (“Vajon nemzetközileg ez magas vagy alacsony arány?”), hogy utána elhallgassuk…

Leave A Reply