A legmenőbb svájci magániskolák

0

Évi 150 ezer dollár (45 millió forint) a tandíj (ami persze csak alapfeltétel, de nem garancia a bejutásra), azokban a svájci elitiskolákba, ahol uralkodóházak, milliárdosok gyermekei tanulnak. Lássuk a hat leginkább elit intézményt!

A svájci oktatás az egyik legmagasabb színvonalú a világon, a magánintézményeknél pedig nem nagyon van drágább sehol. A legdrágábbak listáján a legolcsóbb iskola is évi 88 ezer dollárba (26,5 millió forintba) kerül, a legdrágábbért pedig 150 ezer dollárt kell fizetni azoknak a szerencséseknek, akikkel egyáltalán szóba állnak.

1. Institut auf dem Rosenberg (St. Gallen – 150 ezer dollár / év)

A legdrágább suli St. Gallenben található, ami ennél exkluzívabb, az hazudik és festi magát. Eleve ott van a brutális tan- és ellátási díj, de az iskola szabályzata szerint maximum 260 gyerek járhat oda. A gyerekek a tanuláson kívül sok egyéb mással szórakoztathatják magukat, például síelhetnek, vívhatnak, lovagolhatnak.

2. Collège Alpin International Beau Soleil (Ollon – 140 ezer dollár / év)

Nem sokkal marad el tőle ez az olloni magánintézmény, ahol a tanuláson tőli tevékenységek között megtalálhatjuk az ejtőernyőzést, a búvárkodást. A campusnak saját istállója, étterme és művészeti központja van.

3. Institut Le Rosey (Rolle – 130 ezer dollár / év)

Noha drágaságban csak harmadik a listán, a Le Rosey-t nem véletlenül nevezik a „királyok iskolájának”, rengeteg uralkodócsalád küldi ide a csemetéket. Átlagosan kevesebb, mint 10 gyerek van egy osztályban, akik a tanulás fáradtságát a magántó mellett, esetleg a gőz- vagy sima szaunában, jacuzzizva, teniszezve vagy vitorlázva pihenhetik ki.

Étkezéshez csak és kizárólag iskolai uniformisban lehet megjelenni. A viselkedésre egyébként is nagyon odafigyelnek, a gyerekek például nem beszélhetnek zsebre dugott kézzel.

A könyvtárban több mint 20 nyelven találhatók könyvek, ami nem csoda, hiszen a suliban tanítanak szuahélit vagy a Tibetben beszélt dzongkhát is.

4. Aiglon College (Ollon – 116 394 dollár / év)

A szintén olloni Aiglon College-ba 9-18 év között várják a diákokat és érdekes módon a tanítás heti hat nap zajlik. Nem csoda, az elvárások nagyon magasak, mást ne mondjunk a szokásos francia, spanyol és olasz mellett oroszt, japánt és arabot is tanítanak.

5. Collège du Léman (Versoix – 94 300 dollár / év)

Ugyan már becsúszunk a 100 ezer dolláros éves tandíjak alá, de azért a CDL sem nevezhető olcsónak. Ide már két éves (!!) kortól járhatnak a gyerekek, akik mire kikerülnek az iskolából anyanyelvi szinten beszélnek angolul és franciául.

6. The American School in Switzerland (Collina d’Oro – 88 ezer dollár / év)

A TASIS is rendkívül korán, már 3 éves koruktól fogadja a gyerekeket. Az oktatás középpontjában elsősorban a multikulturalizmus és egymás kölcsönös megértése áll. Campusán nem kevesebb, mint 25 épület található, köztük akad olyan is, mint a XVII. században épült Villa De Nobili.

Titkos hotelszobák kizárólag szupergazdagoknak

(Fotó: instagram.com/instrosenberg)

Share.

About Author

Leave A Reply