A legkoszosabb helyek egy repülőn

0

Egy új felmérés azt vizsgálta, hogy melyek a legkoszosabb helyek egy repülőn, és a válasz korántsem megnyugtató. Viszont kifejezetten meglepő eredményekkel találkozhatunk.

A kanadai közszolgálati csatorna megbízásából készített vizsgálat 18, Ottawa és Montreal között közlekedő repülőgépeken gyűjtötte össze a baktériumokat és egyéb kórokozókat. A járatok három különböző társasághoz tartoztak, voltak köztük reggeli, délutáni és esti utak is.

A mintákat úgy gyűjtötték össze, hogy azok a repülő lehető legtöbb részéről származzanak: ülésekről, biztonsági övekről, lehajtható tálcákról, fejtámlákról, zsebekről és a mosdók kilincseiről.

A fejtámlák voltak a legmocskosabbak, azokon többféle baktériumot – Staphylococcus és E. coli – is találtak.

Nem vizsgáztak sokkal jobban az ülések hátsó részein lévő zsebek, ahol az újságokat és biztonsági előírásokat szoktak tartani, ugyanis ezekben penészre, coliform és E.coli baktériumokra is bukkantak.

Az E.coli jelenléte székletszennyezésre is utalhat. Ez a baktérium hasmenést, hányást, bélfertőzést is okozhat.

„Igazán elképesztő, hogyan tudunk felépülni ezekből a betegségekből, egyik ijesztőbb, mint a másik” – értékelte a brit Independentnek az eredményeket Keith Warriner mikrobiológus.

Azért lehet ennyi baktérium a repülőkön, mert a személyzetnek nincs elég ideje kitakarítani és fertőtleníteni a gépet két repülés között.

Azok a légitársaságok, amelyek járatain a vizsgálatokat végezték, állítják, hogy a szükséges előírásoknak mindenben megfelelnek.

Hogyan lehet jobb a vécé a vonatokon?

(Fotó: pixabay.com/StelaDi)

Share.

About Author

Leave A Reply