A külföldi munkavállalás veszélyei

0

Hollandiára is igaz az, hogy nagyon érdemes odafigyelni, milyen szerződést ír alá az ember, különösen ha határátkelő. A helyzet ott azért is ellentmondásos, mert miközben sokan mennek önkéntesnek, ha tehetik, nem mennek a fizetős, igazi munkahelyükön túlórázni – írta a Frízföld.

„Mivel anyagilag általában nem kényszerülnek rá ezért ha mód van rá inkább kihátrálnak alóla: ha nem kötelező bemenni akkor inkább a családjukkal töltik az idejüket. Igazuk is van…

És – a párom történetei alapján – biztosítanak helyet, hogy más odaférjen a munkához. Ő úgy mesélte, hogy többször előfordult, amikor megkérték a kollégák segíteni, mert valamivel nem boldogultak aztán nyugodt lelkiismerettel hagyták ott és húztak el kávézni, mivel a probléma szerintük a másik segítségével meg is van oldva.

Kivételek persze vannak. Én is tudok olyan személyről, aki szinte benn él a munkahelyén, ő főnök, középvezető. Bemegy munkaidő előtt vagy után. Eleve tovább marad benn, de még aztán is visszanéz – hétvégén is. Valószínűleg hamar megy még feljebb a ranglétrán.

Ilyen főnököm nekem is volt otthon, ő, ha úgy hozta a helyzet, bent aludt az irodájában a kanapén. Neki az volt a véleménye, hogy egy nő, ha már három gyereke van, nem megfelelő munkaerőnek és a lehető leghamarabb meg kell tőle szabadulni.

Nekem addigra szintén megvolt a három csemete, ennek ellenére teljes lelki nyugalommal jegyezte meg – és nem rám gondolt, illetve nem nekem címezte. Mondjuk úgy, hogy cefet rosszul esett.

Ő is nő volt, mint az eddigi legprofibb vagy a legrosszabb főnököm is. Az utóbbinál történt, hogy a terhes kollegina a mosdóban lett rosszul, majdnem elvetélt.

Kihívtuk a mentőt, a Vezető Asszony – csupa nagybetűvel írandó – pedig csak azzal volt elfoglalva, hogy neki most plusz munkája maradt a dolgozója után. Mivel a lánynak határozott időtartamú szerződése volt és akkortájt, még a kórházban töltött ideje körül járt le ezt nem is hosszabbították meg neki természetesen.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ilyet már itt is láttam: a terhes nőt a holland cégtől is simán kirakták, ahogy a fix idejű szerződése lejárt, eszük ágában sem volt hosszabbítani. Gondolom törvényesen, de etikusan-e?

Egyébként Hollandiában előszeretettel írnak határozott időtartamú munkaszerződést, amit vagy meghosszabbítanak vagy nem. (Most változik a szabályozás.)

Határozatlan idejűt lehetőleg csak minél kevesebben kapnak, inkább a többszöri hosszabbítgatás megy, ameddig csak a törvény engedi. Ennek a végén gyakran hiába jó és fontos az illető általában mennie kell, ezt eljátsszák a következő munkahelyén is és így tovább.

Talán emiatt is egy kisebb felmérés eredménye szerint a munkavállalók legkedveltebb része a munkaidőből (meglepetés!) a kávészünet – úgy gondolom ez Magyarországra is igaz.

Egyébként általában a hollandok az otthoniakhoz képest lazábban veszik a munkát és nyugodtabbak is, talán mert kevésbé vannak széthajtva, illetve itt nem korbácsos hajcsárok állnak mögöttük – képletesen értve -, mint otthon.

Ott volt olyan munkaközvetítő által másik munkahelyről érkezett csoport, akik a feletteseiket csak szimplán kápónak hívták – ez eléggé egyértelmű szemléltetése az alá- fölérendeltségi viszonynak és a vezetők emberségének. azt hiszem. (Tudom, hogy nem mindenütt ilyen a helyzet, szerencsére.)

Sejtem, hogy itt is vannak emberevő vezetők, de mi láttunk olyat is, hogy a főnöknek nem derogált az üzem területén seprűt ragadni, ha épp más nem ért rá. Azt mondta ez természetes, mert egymással – egymásért dolgoznak, ugyanazon a munkahelyen.

Na persze mindig lehet hallani a munkaközvetítős érdekességekről, ahol feltámasztják a modern kori rabszolgaságot, (köztük van pár magyar is) aki fűt- fát ígér.

Később pedig fizetés legfeljebb a minimálbérig, de abból levonnak áfát, béfát, céfát. Kosztot, biztosítást, munkába járás költségét. Szállást, ami papíron Hilton, gyakorlatban többen egy szobában, esetleg kulcs nélkül.

Extra azért jár mellé: háziállatot tarthatsz. Csótányt. Egeret. Ha valami nem tetszik, költözz ki, de azonnal, oldd meg. Pénzt pedig nem, vagy alig- alig kapsz, mivel a sok levonás után örülhetsz, ha nem te vagy az adósuk.

Állítólag ugyanez a helyzet némelyik kínai büfés munkával is. Szóval mielőtt valaki egy igen tetszetős hirdetésre kiutazna: nem árt alaposan utánanézni. – Ez hál ‘Istennek nem saját tapasztalat volt, ezekbe a beszámolókba a neten, Facebookos csoportokban bárki belefuthat rendszeresen.

És mindenekelőtt: nyelvet tudni! Aki csak magyarul tud, azt itt eladhatják a piacon egy kiló répáért.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, érdemes!

Rabszolgából vállalkozó Angliában

Share.

About Author

Leave A Reply