A közömbösség szürkesége Magyarországon

0

Milyennek látják a külföldről hazalátogató magyarok az országot? Nyilván sokfélének és nyilván nem lehet pontos képet adni erről – de pár véleményt (melyekkel nyilván akár vitatkozni is lehet) igen. Ezek következnek most méghozzá a magyarországi hangulatról.

Mariam

„Tegnap érkeztem, előtte hosszú évekig nem jártam itthon, most is csak 2 hétre jöttem. Az első magyar, akivel beszélgettem, a taxisunk volt, aki orbitális erővel szidta az országot, és alig várja hogy elhúzzon, és mástól sem hallottam mást, csak panaszt. (…)

Ami szembetűnő, hogy mennyi kajálda és szórakozóhely nyílt. Viszont rengeteg a bezárt üzlet és a kritikán aluli kisbolt. Viszont a kaja finom, a pincérek jó fejek (eddig)”.

György (Bristol)

„Az emberek nem mosolyognak. Csak mennek mobilozva. És a pesti vicc az már egy kihaló kategória. A közömbösség szürkesége az, ami jellemző lett. Az ország csudaszép. De ha itthonról (külföldről) jössz, akkor már nagyon más.”

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Zoltán (Anglia)

„Én is Angliában élek, Magyarországra évente egyszer látogatunk. Tavaly az első magyar, akivel beszélgettünk, azt kérdezte, milyen a migránshelyzet Angliában. Amikor pedig az ismerősöknél szóba kerül a munkahelyünk, mindig megkérdezik, hogy be vagyunk-e jelentve (?) és hogy hány órára vagyunk bejelentve (???). És panaszkodnak, hogy gyomorgörccsel járnak dolgozni.”

Gergő (London)

„Nyilván Londonból nézve a magyar társadalom nyersebbnek, ítélkezőbbnek, kevésbé civilizáltnak hat nagy átlagban. A rögtön ítélés, a beszólogatás, a ráripakodás, a lehurrogás, a károgás, baszogatás lefordíthatatlanul magyar jelenségek. (…)

Amikor Magyarországra jövünk nyaralni, egyre furábbak ezek a dolgok a mindennapi interakciókban (a gyerekem meg szimplán nem is érti, weird-nek tartja azt, amit mi, magyarok mindennapi „parasztság”-nak tartunk), de hazudnék, ha azt mondanám, hogy én már nem értem ezt a jelenséget.

És akkor is hazudnék, ha az angolos politeness-ben, kindness-ben, PC-ben nem éreznek valami inherens álságosságot, amellett, hogy nagyra értékelem a stresszoldó és társadalomalakító hatását.”

További érdekes vélemények az Indexen olvashatók.

Négy évvel az indulás után szeretnénk tovább fejleszteni a Határátkelő oldalát. Segítsetek nekünk ebben egy kérdőív kitöltésével, amit ITT TALÁLTOK! Szóljatok bele ti is, merre menjen tovább a Határátkelő! Köszönjük szépen!

(Fotó: pixabay.com/magocilla)

Share.

About Author

Leave A Reply