A koronavírus meglepő nyertese

0

A járványnak rengeteg vesztese van, de azért akadnak nyertesei is, ráadásul olyan műfajok és iparágak, melyekről azt gondoltuk volna, már minden létjogosultságukat elvesztették. Ilyen például az autósmozi.

Az ötvenes években a fiatalok egyik fő találkozási helye volt, mára azonban a múlt egy anakronisztikus emlékévé vált, ahová maximum egyszer elmegy az ember buliból – ez az autósmozi.

Illetve egészen mostanáig az volt, ám az új koronavírus-járvány sok minden mellett az autósmozik megítélését is átírta. Az Egyesült Államokban ma is működő 305 ilyen mozi ugyanis hirtelen azon kapta magát, hogy érthető okokból megugrott a látogatottsága.

Nem csoda, hiszen a hagyományos moziknak, vidámparkoknak és egyéb szórakoztatóipari egységeknek nem maradt más választásuk, mint az átmeneti bezárás az új koronavírus-járvány miatt.

A Los Angeles Times több kansasi, oklahomai és missouri-i autósmozit kérdezett meg, többségük azt mondta, továbbra is nyitva tartanak, mi több, az elmúlt napokban megnőtt szolgáltatásuk iránt az érdeklődés.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A két vászonnal működő Paramount Drive-In-t 1946 óta üzemeltető Bianchi-család például azt mondta, az elmúlt napokban megduplázódott a jegybevételük és arra számítanak, hogy a folyamat nem áll le.

Akadnak persze olyanok is, akik bezártak. A különbség elsősorban onnan adódik, hogy a járvány által erőteljesebben sújtott területeken jellemzően már az autósmozik sem tartanak nyitva, illetve akad, ahol a helyi hatóság rendelte el a bezárást.

Akadnak azért bizonytalanságok. Például az, hogy sok üzemeltető szerint egyáltalán nem egyértelmű, hogy találkozóhelynek minősülnek-e és ilyetén vonatkozik-e rájuk az 50 főnél nagyobb tömeg összegyűlését tiltó korlátozás.

„Személy szerint nekem az a véleményem, hogy mi nem tartozunk ebbe a körbe, hiszen itt mindenki a saját autójában ül és nem keveredik másokkal” – vélekedett a Missouri államban fekvő Cadet autósmoziját üzemeltető Doug Mercille, aki szerint ez egy „szürke zóna”.

Arra mindenesetre a nyitva tartó egységek vigyáznak, hogy lehetőleg minél minimálisabbra szorítsák az emberi érintkezést, így a jegyvásárlást és az ellenőrzést is kesztyűs-maszkos alkalmazottak végzik.

Az már más kérdés, hogy ez az előnyös helyzet meddig tart majd, hiszen ha az államok követik Kalifornia példáját és otthonmaradásra kötelezik a polgáraikat, akkor az autósmozik röpke dicsőégének is leáldozhat.

Share.

About Author

Leave A Reply