A korona súlya

0

A koronának nem csak elméleti súlya van (bár az tudja csak igazán nyomni a mindenkori uralkodót), hanem gyakorlati is. Nem is kevés, mint kiderült egy dokumentumfilmből a brit uralkodói ékszerről.

II. Erzsébet a monarchia vezetésével járó felelősség átvitt értelemben vett és szó szerinti súlyával is kénytelen megbirkózni, igaz, míg előbbi állandó elfoglaltság, a koronát szerencsére csak ritkán kell viselnie.

Már csak azért is, mert mint arról a koronaékszerek elismert szakértője, Alastair Bruce egy BBC-dokumentumfilmben mesélt, a fejék meglepően nehéz. Erről maga II. Erzsébet beszélt neki, amikor egyszer közösen nézték meg a koronát.

II. Erzsébet akkor azt is elmondta, hogy bármelyik koronát is viseli, nagyon kell vigyáznia, hogy ne nézzen lefelé, mert a mozdulat esetleg eltörheti a nyakát.

„Nagyon szilárdan kell tartani a fejet” – állapította meg elmesélése szerint Alastair Bruce, miközben II. Erzsébet 1953-as koronázási ünnepségének felvételeit nézték.

„Igen, és az ember nem nézhet le, hogy olvasd a beszéded, hanem a papírt kell felemelni. Ha lenézne az ember, akkor kitörhetné a nyakát, a korona pedig leesne. Szóval akad kellemetlenség a koronákkal, másrészt azért meglehetősen fontos dolgok” – mondta a szakértőnek II. Erzsébet.

A koronát egyébként a brit uralkodó hagyományos parlamenti évindító és beszédein is viseli. A fejék egyébként majdnem 10 kilót nyom és „nagyon ormótlan” a királynő szerint.

„Igen, nehéz mindig emlékeztetni magunkat arra, hogy a gyémánt bizony kő, ezért nagyon súlyos”- tette hozzá Alastair Bruce.

A koronát VI. György halála után egy kicsit nőiesebbre és kisebbre alakították. Az volt a szerencse, hogy II. Erzsébet és édesapja fejformája nagyon hasonló.

Alastair Bruce a dokumentumfilm elővetítésén elmondta a riportereknek, hogy II. Erzsébet meglepően gyakorlatiasan kezeli a koronázási ékszereket. Simán megragadta például az azokat tartalmazó kis asztalkát, hogy közelebb húzza magához.

„Nos, végül is ez az én koronám” – mondta a meglepett Alastair Bruce-nak, tanúbizonyságát adva a nagyközönség által nem nagyon tapasztalt humorérzékének.

A BBC dokumentumfilmjében egyébként a koronázás eddig nem látott, színfalak mögötti történéseibe is bepillanthatnak az érdeklődők.

Share.

About Author

Leave A Reply