A kivándorlás és a Titanic

0

Az írországi Cobh városáról mi még nem nagyon hallottunk, de mint a Kelta Vándor blogból kiderül, ezért alighanem csak saját magunkat hibáztathatjuk és nem keveset veszítettünk. De hogy jön ide a Titanic?

„A kisvárosnak fekvésénél fogva nagy szerepe volt a XIX-XX sz-i kivándorlásban. Csak innen – különböző hajók fedélzetén – összesen több, mint 1,5 millió ember indult útnak Amerikába vagy éppen Ausztráliába a XIX. sz második és a XX.sz első felében. (…)

A Queenstownban felszállóknak, akik a sziget minden szegletéből érkeztek az Újvilágba induló hajókhoz, ez jelentette a legutolsó lépéseket hazai földön, sokszor persze a visszatérés, és szeretteik viszontlátásának leghalványabb reménye nélkül… 🙁

Az egykori nagy hajótársaságok (Cunard Line, White Star Line) mindegyik hajója megállt itt, mielőtt nekiindult volna a nyílt Atlanti-óceánnak. Köztük volt a később szerencsétlenül járt Titanic is, melynek ez volt a legutolsó kikötője.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A viszonylag kicsi, de annál érdekesebb cobhi Titanic múzeumot pont itt, az egykori White Star Line épületében rendezték be, amit most a városban járva magunk is meglátogattunk.

1912. április 11-én pontosan 123-an szálltak fel itt a fedélzetre, és 10-en csak idáig utaztak vele az angliai Southamptonból. Az egyikük volt az a Frank Browne, akinek hobbija volt a fotózás.

Csak két napot töltött a hajón (1912 április 10. és 11.), és igazából neki köszönhető a legtöbb fénykép, ami fennmaradt az utasszállító fedélzeti életéről, az utasokról és a személyzetről.

A fényképek a halála után 25 évvel egy pincéből kerültek elő, és még maga James Cameron is az egyik legfontosabb alapanyagként használta őket 1997-es Titanic című filmje rendezésekor.

Amikor ma jegyet veszünk a kiállításra, megkapjuk az eredeti hajójegy másolatát. Ezen az egyik egykori utas neve szerepel és elkezdődik egy igazi időutazás, ahol egészen személyes történetek elevenednek meg a szemünk előtt.

Sőt, az interaktív kiállítás rendezői különös gondot fordítottak rá, hogy minden érzékszervünkkel tapasztalhassunk valamennyit az óriás személyszállító kurtára sikeredett mindennapjaiból. Eredeti túlélők beszámolóját hallgathatjuk meg felvételről.”

A teljes posztot jó sok képpel itt találjátok, mondanunk sem kell, érdemes elolvasni.

„Válaszd a nehezebb utat!”

Share.

About Author

Leave A Reply