A kiutált hős

0

Jó ideje érdeklődéssel figyelem Gareth Bale sorsának alakulását. Nem mintha sportszempontból különösebben érdekelne a Real Madrid walesi labdarúgója (sosem tartozott a nagy kedvenceim közé), de elmúlt évei nagyon izgalmas tanulságokkal szolgálnak a határátkelőknek is. Ezeket próbálom meg ma összefoglalni.

Gareth Bale 2013-ban igazolt egészen elképesztő (akkor meg pláne) összegért, 85 millió fontért (hat éve az kb. világrekord volt) az angol Tottenham csapatától a spanyol királyi gárdához.

Hat éve él és játszik Madridban, azóta négyszer (!!) nyert Bajnokok Ligáját a Real Madriddal, amivel volt spanyol bajnok és kupagyőztes, Szuperkupa-győztes, nyert Európai Szuperkupát és a klubcsapatok világbajnokságát is (utóbbi kettőt 3-3 alkalommal).

Iszonyatosan fontos gólok szerzője, mást ne mondjak, a 2018-as Bajnokok Ligája-döntőben kettőt lőtt a Liverpoolnak, ezekkel lett 3-1 a végeredmény. Igazi szupersztár tehát.

Mégis utálják.

Na jó, lehet, hogy az utálat kissé erős kifejezés, de az biztos, hogy finoman szólva sem sikerült belopnia magát sem a csapattársak, sem a közönség, sem a média szívébe.

Hogy miért? A válasz egyszerű (és itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, amikor a történet érdekessé válik a számunkra): nem tudott beilleszkedni.

Egy futballista mindennapjai

Lássuk, mit lehet tudni Gareth Bale madridi hétköznapjairól!

Luxuskörnyéken él

Családjával a kifejezetten exkluzív La Finca nevű környéken él, az elegáns Pozuelo de Alarcónnál. Csapattársai közül ott lakik Sergio Ramos is, és Torinóba igazolása előtt ott élt Cristiano Ronaldo is.

Gyermekei spanyol nevet kaptak

Érdekes módon két kislánya is spanyol nevet kapott. A hatéves Alba neve hajnalt, a 3 éves Nava neve pedig baszkul kb. hegyi tisztást jelent. Tavaly egy fia is született.

Nem iszik, nem dohányzik

Élsportoló esetében furcsán hangzik, de azzal, hogy nem iszik alkoholt, már közelítünk a problémái gyökeréhez.

Nem szereti a fiesztát

A legtöbb kritika azért éri a futballistát, mert nem nagy rajongója a sokszor késő éjszakáig vagy hajnalig tartó fiesztának. Inkább otthon marad videójátékokat játszva vagy filmeket nézve. (Erre mindjárt visszatérünk.)

Nem nagyon beszél spanyolul

A másik legfontosabb kritika vele szemben, hogy noha már hat éve Spanyolországban él, nem beszél spanyolul, legalábbis nyilvánosan nem szokott megszólalni, amit a helyiek meglehetősen zokon vesznek.

Golfrajongó

Brit lévén érthető a golf iránti rajongása, a spanyolok (köztük csapattársai) viszont nem nagyon értékelik, hogy a walesi sportoló szabadidejét legszívesebben a golfpályákon tölti.

A két nagy gond egyike: a nyelv

Az egyik legélesebb kritika Gareth Bale-lel szemben, hogy hat év után sem tanult meg annyira spanyolul, hogy a helyiek nyelvén kommunikáljon.

A spanyol Onda Cero rádió El Transistor című műsorában John Toshack (aki anno a walesi válogatott szövetségi kapitányaként először adott lehetőséget az akkor 17 éves futballistának a nemzeti együttesben, emellett kétszer volt a Real Madrid edzője, összesen pedig 14 évet dolgozott Spanyolországban) is ezért kritizálta Gareth Bale-t.

„Amikor külföldre igazol valaki, akkor tisztelni kell annyira a szurkolókat, hogy legalább erőfeszítést tegyen a nyelv elsajátítására. Bale-nek is ezt kell tennie” – mondta a walesi szakember.

A spanyol futballal foglalkozó egyik podcast gazdája, Kitromilides is azt rótta fel neki, hogy nyilvánosan nem szólal meg spanyolul: „Ért spanyolul és szerintem az öltözőben akadnak, akikkel spanyolul beszél, de soha nem adott spanyolul interjút és ez nagyon rosszul veszi ki magát.”

„Különösen akkor, ha azt vesszük, hogy mások, mint például Luka Modric folyékony spanyolsággal tart mérkőzés előtti sajtótájékoztatókat. Neki is eltartott egy ideig, de nagyon jól megtanult. Ráadásul nagyjából ugyanannyi ideje van a klubnál, mint Gareth Bale” – tette hozzá Kitromilides.

Aki hozzátette azt is, hogy a Real Madridnál hagyományosan sok a külföldi játékos, de legtöbbjüknek nem okoz gondot a nyelv elsajátítása.

„Gareth nem elég magabiztos ahhoz, hogy nyilvánosan megszólaljon spanyolul és – tűnjön bármilyen felszínesnek – ez komolyan befolyásolta megítélését a helyiek körében. Egyáltalán nem segített rajta” – jegyezte meg Kitromilides.

Beilleszkedés

Sokszor beszélünk a beilleszkedés fontosságáról a határátkelés kapcsán, Gareth Bale példáján már látjuk, hogy úgyszólván teljesítménytől függetlenül milyen sokat számít a nyelv elsajátítása.

Átlagos esetben például attól függetlenül, hogy valaki mondjuk olyan céges környezetben dolgozik, ahol az angol a hivatalos nyelv, ha nem tanulja meg a helyi nyelvet, akkor komoly nehézségei lehetnek.

A beilleszkedés azonban nem csak a nyelv elsajátítását jelenti, hanem a kultúra, a szokások elfogadását is.

Erre jó példa lehet Gareth Bale csapattársa, a londoni Chelsea-től tavaly nyáron érkezett Thibaut Courtois. A belga kapus azt mondta, a walesi az eltelt hat év alatt sem volt képes alkalmazkodni a spanyol életstílushoz.

„Én úgy élek, mintha Madridban születtem és nevelkedtem volna. Későn vacsorázom, későn fekszem le… ez a helyiek életstílusa.

Múltkoriban csapatvacsora volt. De Bale és (a német középpályás) Toni Kroos nem jöttek el. Úgy gondolták, a vacsora túl későn van és nagyon belenyúlik az éjszakába.

Fél 10 körül kezdtünk gyülekezni az étteremben, a vacsora negyed 11-kor kezdődött… éjfélkor még kávéztunk” – mesélte Thibaut Courtois.

Mivel a szakmai stáb elvárása az, hogy a játékosok legkésőbb éjjel 1 körül azért már ágyban legyenek, az edzések sem kezdődnek délelőtt 11 óra előtt. Márpedig ez természetesen jócskán eltér a brit szokásoktól.

Tanulságok

Gareth Bale története sok megfontolandó tanulságot hordoz. Az egyik az, hogy hiába teszel le akár világklasszis teljesítményt az asztalra, ha nem tudod magad elfogadtatni a többiekkel, ha nem tudsz beilleszkedni a (szűkebb és tágabb) közösségbe, akkor nagyon nehéz dolgod lesz.

Az is érdekes, hogy mennyivel nehezebb egy introvertált ember számára a határátkelés. Ami otthon elég, az külföldön nem biztos, sokkal jobban meg kell nyílni, kommunikálni kell az emberekkel, megismerni és elfogadni a helyi kultúrát, különben a sikerek és a rengeteg pénz ellenére is magányos maradhat az ember.

Legvégül pedig ott a nyelv, amiről már sokszor volt itt szó. Rengeteg kérdés érkezik mondjuk Hollandia kapcsán arról, hogy elég-e az angol vagy meg kell tanulni hollandul.

A választ alighanem ez a történet is megadja: az ember ellehet a helyi nyelv elsajátítása nélkül, ideig-óráig ezt el is nézik, de hosszú távon muszáj megtanulni, ha az ember szeretné, hogy elfogadják.

Mit ér a magyar Amerikában?

Share.

About Author

Leave A Reply