A kiborító 10 százalék

0

Ti mit szólnátok, ha 10 százalék lenne az áfa? Szerintem Magyarországon a legtöbben örömtüzeket gyújtanának. Ezzel szemben Japánban a 10 százalékos áfa nem kis morgást és felháborodást okozott. Tshabee posztjából az is kiderül, miért.

„A japán kormány már régóta tervezgette az áfa megemelését az eddigi 8-ról 10%-ra, és most október 1-gyel kezdődően meg is tették. Így most kapva az alkalmon, ezt a témát szeretném körbejárni picit. A poszt megírásában amúgy nagy segítségemre volt a wiki, meg ez a cikk

Ez egy meglehetősen új adófajta Japánban: először 1979-ben próbálta meg bevezetni az akkori kormány, de akkor még a saját pártján belül elkaszálták a kezdeményezést. (Kb. mintha a Fideszen belül bárkinek is lennének önálló gondolatai Viktoron kívül.) Utána még 10 évet kellett rá várni, 1989-ben vezették be végül, 3%-kal. Utána 1997-ben emelték 5%-ra, és 2014-ig úgy is maradt.

Az Abenomics

Mindenféle kormányok 15 évi küszködése után Abe bácsiék 2012-ben hoztak törvényt róla, hogy megduplázzák az áfát, az „Abenomics” gazdasági csomagnak a részeként, amivel egyszerre akarták felpörgetni az ország gazdaságát, és csökkenteni a (még most is) masszív államháztartási hiányt.

Narancs városháza

Két lépcsőben akarták elérni a duplázást: 2014-ben először 8%-ra emelték, majd 2015-ben akarták tovább emelni 10-re. Viszont a 2014-es emelés olyan recessziót (micsoda meglepetés!) hozott az országnak, hogy a következőt kétszer is elhalasztották: először 2017-ig, majd 2019 október 1-ig. És miért pont október 1? Ez az üzleti év kezdete ugyanis rengeteg japán cégnél. (Sok más cégnél pedig amúgy április 1.)

Enyhíteni a fájdalmat

Viszont tanulva a korábbiakból, ezúttal rengeteg intézkedéssel próbálják tompítani az emelés élét. (Ezzel persze távolabb kerülve az eredeti céltól.) Egyrészt az alapvető élelmiszerek áfája marad 8%.

Aztán igyekeznek megvédeni az építőipart is: az emberek 10 évig leírhatják a lakáshitelük egy részét az szja-jukból (ez most is így van), ennek az időtartamát toldják meg 3 évvel.

Aztán a szülők megtámogathatják a gyerekeik lakásvásárlását némi ajándékkal, ami egy bizonyos összeg alatt adómentes. Ennek a plafonját is megemelték.

Rainbow Bridge

Az autóvásárlókat is próbálják segíteni picit: az autókra kivetett teljesítményadót (kb. úgy működik, mint Magyarországon) új autó vásárlása esetén némileg csökkentik az első évben. Illetve igyekeznek támogatni a környezetbarát(abb) autók eladásait is.

Ezenkívül bevezetnek valami pénzvisszatérítési rendszert is, amit az üzletek a mindenféle kártyás és mobiltelefonos fizetések esetén alkalmazhatnak. Ennek az intézkedésnek egy hátsó szándéka az, hogy a lakosságot megpróbálják leszoktatni a készpénz használatáról.

Ugyanis ebben talán még Magyarországnál is rosszabbul állnak. 🙂 Egyelőre nem tudom, hogy ez hogy fog működni a valóságban, de egy tévéműsorban már kielemezték, hogy a kereskedők hogy tudják majd ezt kijátszani. 😀

Energiahatékonyság és bruttó árak

És van még két új intézkedés, aminek az áfához nincs köze, de az én szívemnek nagyon kedvesek. 🙂 Az egyik, hogy bevezetnek egy energiahatékonysági pontrendszert a házakra és lakásokra, hasonlóan a magyar energiatanúsítványokhoz.

Így picit láthatóbbá válik, hogy melyik lakás mennyire pazarolja az energiát, és talán végre a japán lakáspiacon is megjelennek majd a rendes energiatakarékos, neadjisten passzív (és hasonló) házak. Mivel jelenleg az ország eléggé szarul áll ezen a téren.

Régi bevásárlóutca Naritában

A másik pedig, hogy “ösztönzik” az üzleteket, hogy az árcímkéken a bruttó árat tüntessék fel a nettó helyett. Kíváncsi vagyok, hogy a gyakorlatban ez mennyire fog érvényesülni, de én már nagyon várom.

Hiába, az Európai Unióban túlságosan hozzászoktam, hogy annyit fizetek, ami a címkére van írva. És még most is a falra mászok a mostani japán nettó áras gyakorlattól.

És zárásképp hogyan hatott eddig ez az egész a fogyasztói szokásokra? Szeptemberben, főleg a második felében dugig voltak a plázák, a szokásosnál is sokkal jobban. A nagy áruházak leárazásaikor meg még inkább. Nálunk is a család nagybevásárlást csinált, amíg én egészen máshol múlattam az időm. 🙂

Amikor pedig morognak az adóemelés miatt, mindig a 27%-os magyar áfával szoktam őket nyugtatgatni. 😀 Az általában segít. Októbertől pedig asszem újabb recesszióra készülhetünk!”

Tíz dolog, amit megváltoztatnék Japánban

 

Share.

About Author

Leave A Reply