A Kék Zónák titka

0

Hallottatok már a Kék Zónákról? Nem? Nos, egészen addig én sem hallottam, amíg el nem olvastam az Oh Pura Vida blog legutóbbi, erről szóló bejegyezését. Mindjárt kiderül, mik is ezek és mi köze hozzájuk a szerző apósának.

„Vannak olyan helyek a világon, ahol sokkal nagyobb az esélyed arra, hogy matuzsálemi kort érsz el. Ennyire egyszerű lenne az egész, vagy mivel magyarázható, hogy a világ néhány egymástól teljesen elszigetelt pontján sokkal tovább élnek az emberek, mint máshol?

Az apósom minden áldott reggel gallo pintóval – egy babból és rizsből készült reggeli étel – indítja a napot. Lehet, hogy hallgatnom kéne rá, hiszen a Costa Ricán található Nicoya félszigetről származik, ami egyike a világ 5 ún. Kék Zónájának, vagyis a Föld olyan területének, ahol a leggyakoribb, hogy a lakosok megérik a száz évet, sőt annál többet is.

De mi köze a babnak a hosszú élethez? Hát az, hogy a Kék Zónákat tanulmányozó kutatók szerint a helyes táplálkozás lehet az egyik közös pont a világ különböző pontjain élő hosszú életű emberek között.

A bab tele van fehérjével, csakúgy, mint a tofu vagy a miso leves, amit Okinawában (Japán), egy másik Kék Zónában esznek. De a többi Kék Zónában, úgy mint a szardíniai Nuoro tartományban, a görögországi Ikarián és a kaliforniai Loma Lindában is alap az egészséges táplálkozás.

Vagyis: hagyd abba az evést, ha úgy érzed 80%-ig jóllakott vagy, ne egyél sok húst, nassolj olajos magvakat, illetve igyál egy pohár vörös bort minden nap. (…)

A kutatók szerint a Kék Zónák lakói nemcsak hosszú, de boldog életet is élnek és bebizonyosodott, hogy a megfelelő társas környezet, úgymint a család és a barátok, illetve a csoporthoz tartozás érzése mind-mind hozzájárulnak a hosszú élethez. Az sem árt, ha pozitív emberekkel vesszük körbe magunkat és mindennap találunk alkalmat lazításra, relaxációra.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply