A kábítószerharc véres valósága

0

Lassan kilenc éve annak, hogy az akkor újonnan megválasztott mexikói elnök, Felipe Calderon 6500 katonát rendelt Michoacàn államba, hogy megpróbáljanak leszámolni a kartellek egyre növekvő hatalmával. A terv visszafogottan szólva sem működött, az azt követően kitört háborúban sok tízezer ember veszítette életét. A hétköznapokat örökítette meg David Rochkind fotós.

A fényképész 2007 elején érkezett meg Mexikóba, tulajdonképpen úgy, hogy fogalma sem volt arról, mire vállalkozik, mit is örökít majd meg valójában. Gyorsan rájött, mert olyan tragikus történetekkel szembesült, ami még egy edzett újságírót is megráznak – végül úgy döntött, nem a harcoló feleket, hanem a hétköznapi embereket örökíti meg.

„Ez a történet sokkal többről szól, mint a holttestekről a határon, márpedig engem az izgatott, hogy a hétköznapi történeteket adjam tovább” – nyilatkozta David Rochkind a Business Insidernek.

A hozzáállása kifizetődő lett, hiszen olyan fotókat készített az ott élőkről, a menekültekről, a drogháború áldozatairól, melyek egyszerre megrázóak és elgondolkodtatóak.

Kicsit visszalépve az időben, a mexikói helyzetnek nem tett jót, hogy 2001. szeptember 11. után az Egyesült Államok megszigorította déli határának őrizetét, így rengeteg kokain az országban maradt, például olyan, a határhoz közeli területeken, mint a sonorai Nogales.

A több kábítószer több erőszakot is jelentett és hamarosan a korábbinál is jobban elszaporodtak a emberrablások és az (elsősorban a délről érkező menekülteket célzó) rablótámadások.

A régióban virágzik a prostitúció is, ami a droghasználattal együtt a HIV-fertőzés és egyéb betegségek melegágyává tette a környéket.

A Chihuahuában fekvő Ciudad Juarez a kábítószerrel összefüggő erőszak fellegvára, éves szinten is bőven több mint ezer halálos áldozatot követelnek a bandák (és a rendőrség) közötti összecsapások. A drogoknak saját kultúrája is kialakult, a „narcónak” saját irodalma, zenéje, filmjei, nyelve és divatja van.

Akit további képek is érdekelnek, az látogasson el David Rochkind oldalára, ahol több tucat fotót talál.

Share.

About Author

Leave A Reply