A jövő már elkezdődött

0

Svájcban nemrég megrendezték a második digitális napot. Témája az volt, hogy az élet különböző területein (oktatás, egészségügy, mobility, lifestyle, munka 4.0, média/híradás és “my data”) mindez milyen változásokat hoz. A Svájc és más blog beszámolója.

“A program részeként bizonyos kórházakba szabad bejárás volt ezen a napon, ahol betekintést engedtek a látogatóknak abba, hogy már ma milyen módon segíti a digitalizáció az orvosok munkáját.

Az ETH Zürich, a világ legjobb egyetemeinek egyike, speciális programozó workshopot tartott. Az iskolák számára videó versenyt tartottak abban a témában, hogy hogyan változtatja meg a digitalizáció a munka világát. És a sort még folytathatnám. (…)

Én a zürichi főpályaudvaron futottam bele a rendezvénybe, ahol egy nagyszínpad, egy beszélgető stúdió és számos cég standja töltötte be a nagy csarnokot. iPad-ek, augmented reality szemüvegek, app-ok, robotok mindenfelé.

Az egyetlen papíros megoldással dolgozó cég a PwC volt, akik az érdeklődést mutató látogatókat meginterjúvolták arról, hogy hogyan látják a jövő munkahelyét 2030-ban, válaszaikat pedig színes post-it cetlikre írták fel, majd végül egy nagy falra ragasztották őket.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Ezt megelőzően már a világ 5 országában (Anglia, Kína, USA, India, Németország) 10.000 ember megkérdezésével végeztek egy felmérést a témában.

Ebből kiderül, hogy a megkérdezettek 37%-a attól tart, sok hogy állás forog veszélyben az automatizáció miatt, 74%-uk már most tanul új dolgokat, hogy a jövőben is találjon majd munkát, 60%-uk véli úgy, hogy csak keveseknek lesz stabil, biztos munkahelye, 73%-uk szerint pedig a technológia sosem fogja tudni teljesen kiváltani az embert. (…)

A zürichi főpályaudvaron zajló pódiumbeszélgetésekről és egyéb rendezvényekről élő közvetítés volt a Youtube-on, a Blick am Abend nevű ingyenes bulvárlap pedig aznapi számát a digitalizációnak szentelte.

Különlegessége ezen kívül az volt, hogy egy “augmented reality” (AR), magyarul “kiterjesztett valóság” app letöltésével további tartalmak (videók) voltak elérhetők a mobiltelefon segítségével az újságból.”

Ebben az esetben is érdemes az egész posztot elolvasni, itt teheted meg.

Egy magyar pizzafutár megpróbáltatásai Svájcban

Share.

About Author

Leave A Reply