A jegybank szerint 100 ezer határátkelő térhet haza

0

A növekedés lehetőségeiről adott ki jelentést a Magyar Nemzeti Bankban, amiben sok más mellett azt írja, 100 ezer jelenleg külföldön élő határátkelő magyar hazatérésével számol. Ami azért elég érdekes gondolat.

A jegybank évente megjelenő elemzésében leginkább a fenntartható felzárkózással és a versenyképességgel foglalkozott.

A tanulmány bemutatóján az MNB vezető elemzője, Balatoni András a 444.hu szerint arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedek tanulsága éppen az volt, hogy a felzárkózás nem egy automatikusan adódó folyamat a közepesen fejlett országok számára, és sokan közülük (köztük Magyarország) benne is ragadtak ebben a közepesen fejlett státuszban.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A 2030-ra kitűzött célok eléréséhez az MNB szerint fontos egy demográfiai fordulat végrehajtása, mert ha reformpályára áll az ország, 2030-ig 250 ezer fővel bővülhet a foglalkoztatottak száma.

Azt is megadták, miből jöhet össze ez a negyedmilliós tömeg: egyfelől a jelenleg inaktívak bevonásából, másfelől a közigazgatásból és közmunkából a versenyszférába átterelt emberekből (ez 75-75 ezer ember), harmadrészt pedig 100 ezer külföldön élő magyar hazaáramlásából.

Na most ez utóbbi esetében halvány jele sincs annak, hogy ezt a számot honnan veszik, illetve miért pont ezt a szép kerek számot adták meg. Mindenesetre mi kíváncsian várjuk a fejleményeket…

„Itt marad az alulképzett maradék”

(Fotó: pixabay.com/abendani)

Share.

About Author

Leave A Reply