A járvány ellenére nőtt az ausztriai magyarok száma

0

Lassan alulról karcolja a 100 ezret az Ausztriában élő magyarok száma. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az állandó lakcímmel rendelkezőket jelenti, azaz nincsenek benne az ingázók.

Az osztrák statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint meghaladja a 91 ezret az Ausztriában élő (azaz ott állandó lakcímmel rendelkező) magyarok száma, ami 4000-el több, mint egy évvel korábban – a járvány ellenére.

Ezzel Ausztria Nyugat-Európában a harmadik a sorban az ott élő magyarok létszámát tekintve. Senki sem fog meglepni, hogy az első két helyen Németország és az Egyesült Királyság található.

A 91 396 fő azért is érdekes, mert Magyarország európai uniós csatlakozásakor kevesebb, mint 20 ezer magyar élt az országban (pontosabban ennyinek volt állandó lakcíme).

Az ingázók még sokkal többen lehetnek

A képet csak minimálisan árnyalja, ha azt nézzük, hány Magyarországon született ember él Ausztriában, hiszen az ő számuk közel 84 ezer, itt az emelkedés 2000-el több mint egy évvel korábban.

A Portfolió megjegyzi, hogy az ingázók létszáma még egyszer ennyi vagy még annál is több lehet, ezt a számot végképp nagyon nehéz akár csak megközelítőleg belőni.

Erősödő szigor

Apropó ingázók! Április elsejétől Ausztria szigorítja az ingázók vizsgálati kötelezettségeit, így próbálva nagyobb védelmet teremteni az új koronavírus-változatok ellen.

A szigorítás azt jelenti, hogy az ingázóknak 3 naponként új tesztet kell készíttetniük, azonban csak 28 naponta kell újra regisztrálniuk. A határőrök elvileg minden autót megállítanak, minden tesztigazolást elkérnek. A szigort több mint 1300 katona nyomatékosítja.

A szigor a romló járványhelyzet mellett azért is indokolt, mert egyre több lett a hamis igazolás. Ugyanakkor mi is beszámoltunk róla, hogy az osztrák állam nem hagyja magukra az embereket, sok helyen ingyenesen végzik a Covid-teszteket, szóval az ország felkészült arra, hogy a szigorítás a lehető legkevesebb fennakadást okozza.

„Rengeteg tesztet végeznek az utcán, teszthelyiségekben, a gyógyszertárban is minimális várakozási idővel, és a legtöbb munkahely is biztosítja a tesztelést, sőt, az utóbbi időben már ingyenes tesztet is adnak” – számolt be tapasztalatairól az egyik interjúalany.

Így működik az osztrák egészségügy

Share.

About Author

Leave A Reply