A hot dog regényes sikertörténete

0

Ha Amerika, akkor hot dog, hiszen a hamburger mellett talán a virsli és kifli kettőse az egyik legklasszikusabb amerikai étel. Minden baseball mérkőzésen kapható, rengeteg helyen árulják az utcán és persze a kerti sütögetések elengedhetetlen kelléke. Története kezdetéhez egészen a XIX. század közepéig kell visszamennünk és nyilván ezt is bevándorlóknak köszönhetjük.

Történt még 1856-ban, hogy egy német bevándorló, bizonyos Charles L. Feltman amerikai földre tette a lábát, oly sok honfitársához hasonlóan magával hozva a frankfurti virsli iránti szenvedélyét.

Az egyébként pék Feltman 1865-ben nyitotta meg Brooklynban saját pékségét, ami egész jól ment, nem utolsósorban a Coney Islandre szállított pitéknek köszönhetően (mellette kagylót is árult, ha már úgyis ott volt a kis kézikocsija).

Csakhogy a vásárlók azt mondták Feltmannak, hogy a maguk részéről a hideg kagyló helyett szívesebben ennének valami meleget, így aztán 1867-ben a jó üzleti érzékkel megáldott német azzal kereste meg kézikocsija gyártóját, hogy kicsit meg kellene buherálni a járgányt. Ez meg is történt, így az alkalmas lett arra, hogy faszénnel fűtve virslit lehessen főzni benne és kapott egy fém dobozt is a kenyér melegen tartására.

A kirobbanó sikerhez még valami kellett: kenyér helyett kiflibe kezdte tenni a virslit, így azt a tengerparton is kényelmesen meg lehetett enni. Ekkor ugyan még nem ghot dognak hívták, de a sikerre jellemző, hogy Feltman az első nyáron 4000 darabot adott el az általa csak „Coney Island red hot”-nak nevezett finomságból.

HATÁRÁTKELŐ. YOUTUBE. KATT.

Ismét eltelt egy pár év, amikor 1871-ben Feltman kibérelt egy kis helyet az óceán partján és megnyitotta Ocean Pavilion névre hallgató kis éttermét. A sikerrel jött a terjeszkedés, olyannyira, hogy a századfordulóra már rengeteg helyen árulta a hot dogot, volt 9 étterme, táncterme, szabadtéri mozija, hullámvasútja, szállodája és még sorolhatnánk.

Legjobb időszakában Feltman napi (!!) 40 ezer hot dogot adott el, nem csoda, hgy 1910-ben vagyonos emberként hunyt el. Az akkor már fiai, Charles és Alfred által irányított cége több, mint 1000 alkalmazottal dolgozott és az 1920-as évekre a Feltman’s a világ legnagyobb étteremláncainak egyike lett.

A századfordulós robbanásszerű növekedés idején jelent meg a cégnél egy lengyel bevándorló, Nathan Handwerker, akinek az volt a dolga, hogy felszeletelje a kifliket. Két barátja rábeszélte, hogy kezdjen saját vállalkozásba.

Natha Handwerker nekiállt pénzt gyűjteni (nem ritkán a Feltman’s konyhájának padlóján alva spórolt a lakbéren), míg végül 1916-ban 300 dollárral és felesége családi receptjével belevágott a nagy kalandba – írta összeállításában a BBC.

Trükkje egyszerű volt: régi munkaadója közelében nyitotta meg saját standját és ráment a tömegtermelésre, árban alávágva az immár rivális Feltman’s-nak, nem kis sikert aratva.

A Feltman-család az 1940-es években eladta a céget, elég jó ütemérzékkel, mert azt 1954-ben végül bezárták. Így aztán a század közepére a Nathan’s lett az egyetlen hot dogos Coney Islanden.

Ami olyan jól ment, hogy elképesztő méretű vállalatbirodalom lett belőle, jelenleg tíz országban 55 ezer helyen árulnak (nem csak) hot dogokat.

Egy magyar rémtörténete Amerikában

(Fotó: pixabay.com/hannahchen)

Share.

About Author

Leave A Reply