A holland titkosszolgálat ügyei

0

A történelemben az államok ritkán vonakodtak kihasználni országuk cégeit, ha befolyást, vagy információt akartak szerezni. Nem, nem valamelyik kínai mobilóriásról lesz most szó, sokkal közelebbi példát hoz a Hollandokk.

„Kitűnő példa erre a holland katonai hírszerzés és a Philips kooperációja, amely történet sokak szerint a Huawei ellen felhozott gyanút is nagy részben táplálja.

A Philips és a hírszerzés ugyanis közösen egy olyan „szuperchipet” fejlesztettek ki, mellyel a hetvenes évek végétől kezdődően le tudják hallgatni a kor egyik fő kommunikációs eszközeinek, azaz a telexgépek forgalmát.

Pontosabban az adatkommunikáció titkosítására szolgáló berendezésekben elhelyezett chipek manipulálásával tudták könnyedén visszafejteni az üzeneteket.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ezt a titkosító eszközt főként államoknak értékesítették, de egy módosított változatát kereskedelmi forgalomba is hozták. Az, hogy a titkosítás feltörhető, közismert volt, azonban az akkor hozzáférhető technológiával nagyjából másfél hónapba telt megfejteni a kódolt szövegeket.

A Philips és a hírszerzés összebútorozásának eredményeként ez az időtartam drámaian lecsökkent: mintegy 2500-szor gyorsabban, körülbelül fél óra alatt végeztek a feladattal.

De ha már titkosszolgálatokról beszélünk, akkor említsük meg a holland szervek közelmúltbeli három nagy sikerét. Már persze azok közül, amiket nyilvánosságra hoztak…

2014-ben a holland titkosszolgálat – AIVD: Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – orosz hackerek hálózatába jutott be. Bizonyítékot szereztek az USA Demokrata Párja szervereibe történő betörésről. Legalább egy támadást megakadályoztak az amerikai Külügyminisztérium rendszerei ellen, az amerikai társszolgálatok tájékoztatásán keresztül.

2018-ban jelentették be, hogy a katonai hírszerző szolgálat, az MIVD nyomozását és leleplezését követően kiutasítottak 4 orosz kémet Hollandiából. Őket azzal vádolták, hogy a Hágában székelő OPCW – azaz a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet – internetes forgalmát hallgatták le.”

A harmadik (egyébként idei) sztorit az eredeti posztban olvashatjátok el.

“Szeretek beleskelődni az emberek otthonába”

Share.

About Author

Leave A Reply