A holland elitklub

0

Hollandiában is vannak királyi előtaggal rendelkező cégek, és ez az előtag igen komoly presztízsértékkel bír. Nem meglepő, hogy (mint a Hollandokk posztjából kiderül) elég nehéz bekerülni ebbe az elitklubba.

„A királyi udvar – a Het Koninklijk Huis – honlapján szereplő meghatározás szerint a Koninklijk – királyi – előtagot megkaphatja egyesület, alapítvány, vagy akár egy vállalat is.

Ezt a megkülönböztető jelzést, illetve a használatára vonatkozó jogot kizárólag a Király adományozhatja, aki ezzel a gesztusával fejezi ki, hogy nagyra becsüli az adott szervezet tevékenységét és szimbolizálja feléjük a Király által beléjük helyezett bizalmát.

A koninklijk jelző mellett a boldog jogosult még a királyi koronát is használhatja a hivatalos iratain, illetve logójában. Az elismerés értékét növeli, hogy külön kihangsúlyozzák, hogy a Királynak semmilyen érdekeltsége nincs azokban a cégekben, melyeket ebben a formában kitüntet.

A címet „bárki” megkaphatja, aki pályázik. Persze ez nem ilyen egyszerű, jól mutatják azok a feltételek, melyek „csak” azokhoz szükségesek, hogy legyen egyáltalán esély arra, hogy megkapja a pályázó.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Általánosan, a pályázó: legyen meghatározó a saját szektorában, legalább 100 éves alapítású legyen.

A cégekre vonatkozóan legalább 100 embert foglalkoztasson, pénzügyileg legyen stabil, holland cégként határozza meg magát.

Szóval, nem is olyan könnyű bekerülni a „klubba”. Ráadásul a címre pályázni is csak az alapítást követő valamelyik kiemelt évfordulón lehet – legkorábban ugye 100 év fennállást követően, majd ezután pedig 25 évenként.

Kizáró feltételek is vannak természetesen, például automatikusan elutasításra kerülnek a politikai, vallási, vagy valamilyen világnézeti ideológiát hirdető szervezetek.

Az „elitklub” jelleget az is táplálja, hogy relatív kevés – körülbelül 450 – „tagja” van. 2019-ben például csak ketten, a már említett Bavaria gyártója, a Royal Swinkels Family Brewers és a Royal Van Rees Group B.V. lépett be közéjük.

A koninklijk mellett létezik még a Hofleverancier cím is, amit talán „Őfelsége udvari beszállítója”-ként fordíthatnánk le. Hofleverancier csak cég lehet, egyesület, illetve szervezet nem. Persze ezek a cégek ténylegesen nem beszállítói az udvarnak…”

A teljes (nagyon érdekes!) posztot itt találjátok, olvassátok el!

Mit vinnék haza Hollandiából?

Share.

About Author

Leave A Reply