A harmadik repülőtérről

0

Isztambulban megnyílt a harmadik repülőtér. Ismerkedjünk meg a köztudatban továbbra is Új reptér, vagy Harmadik reptér néven ismert hellyel az Isztambul infó segítségével!

„A reptér valódi neve: İGA

Igen. Ez egy rövidítés. És ahhoz nem kell törökül tudni, hogy az első İ betű az Isztambult jelenti. Na de vajon, mi lehet a GA? A török nyelvtudók mostanra már biztosan kitalálták. Nem? Hát ez igen kellemetlen…

Oké, segítek. Ez nem törökül van! Hanem angolul! Még mindig nem?? Hát jó. A GA azt jelenti, hogy Great Airport (az angolul kevésbé tudóknak: Nagy Repülőtér).

Vagyis az İGA azt jelenti, hogy İstanbul Great Airport. Magyarul: Isztambuli Nagy Repülőtér. Ugye-ugye, hogy mindenkinek már a nyelvén volt. Csak az a fránya csípős szósz, amit ránk sóztak a bazárban! Az megzavart!

Most vonatkoztassunk el attól, hogy ez mennyire fantáziadús név (viszont kifejező, mert az új reptér tényleg nagy, és hát… ahogy mindenki látja is: ez egy reptér. Senki nem szólhat, hogy meg lett vezetve). (…)

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Viszont az mindenképpen érdekes kérdéseket vet fel, hogy ha már a reptér nevének 2/3-a angol, akkor miért is lett a maradék 1/3-ad török. Angolul ugyanis Istanbul, míg törökül İstanbul. Magyarul meg Isztambul, hogy még jobb legyen…

Tehát ha már angolul akarjuk hívni a repteret, akkor IGA lehetne a neve. Az İGA névnek viszont van egy erőssége! Egy egyedisége. Amit nem lehet elvitatni tőle!

Mégpedig az, hogy a nagy török (pontozott) İ betűtől egy csomó rendszer csuklik, megakad, vagy esetleg teljesen le is áll. Hiába standardizálták már 2000 előtt. A világ 19 év alatt sem készült fel arra, hogy feltegye a pontot a nagy I-re!

Mindenesetre a régi reptér (Atatürk) nem zárt be. Az egy darabig még megmarad a teherforgalomnak (ehhez azért a környék túlságosan ki van építve raktárakkal, vámokkal, hamburger árusokkal, stb..)

Ebből viszont egy nagyon érdekes helyzet alakult ki a levegőben. Arról van szó, hogy Isztambulba a repülők leginkább keletnek (Európa/Amerika), és nyugatra (Ázsia) járnak.

Csakhogy ez a természetet legkevésbé sem érdekli. Az uralkodó széljárás inkább északi és déli. Pontosabban kicsit keleti-nyugati, hogy a Boszporusszal párhuzamos legyen. Ennek köszönhetően pedig a három (valójában 5) működő reptérnek gépei folyamatosan egymás útjait keresztezik.”

A teljes posztot rengeteg egyéb infóval és érdekességgel itt találjátok.

Török különlegesség: gyerekjoghurt anyatejből

Share.

About Author

Leave A Reply