A görögök nem mennek sehova

0

Megszületett a megállapodás az új görög mentőcsomag feltételeiről, amiről több mint 17 órán át tárgyaltak az eurózóna vezetői. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk bejelentette, egyetértés van az európai hitelezők és az athéni kormány között a Görögországnak nyújtandó újabb, immár harmadik pénzügyi mentőcsomag feltételeiről.

Mindezzel persze ezzel még nincs vége a drámának, hiszen a megállapodást legkésőbb szerdán meg kell szavaznia a görög parlamentnek. Ezután Görögország megkezdheti a tárgyalásokat a három évre szóló, a számítások szerint mintegy 80 milliárd eurós pénzügyi támogatásról, amelyet az Európai Stabilitási Alap (ESM) keretéből folyósítanak majd a mediterrán országnak.

Ha nem jött volna létre az egyezség, akkor megfigyelők szerint Görögországnak szinte biztosan távoznia kellett volna az eurózónából. Így azonban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölhette: nincs „Grexit”, Görögország nem távozik az euróövezetből.

Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk arról beszélt, Görögországnak szigorú feltételeket kell teljesítenie a megállapodás értelmében, de a döntés „esélyt nyújt arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete”.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett: a megállapodás a helyes lépés a bizalom újraépítése felé, de hozzátette: ezt még sok további lépésnek kell követnie.

Német, francia, görög reakciók

Angela Merkel német kancellár kiemelte, hogy a görög parlamentnek július 15-ig meg kell szavaznia a megállapodást. Kijelentette: miután a hitelezők elvégzik a most tett görög vállalások teljesítésének első felülvizsgálatát, az euróövezeti pénzügyminiszterek szükség esetén hosszabb futamidőt állapíthatnak meg a görög tartozásokra.

Francois Hollande francia elnök szintén a hitelek futamidejének meghosszabbítási lehetőségét emelte ki, mint a terhek elviselhetőbbé tételének lehetséges eszközét. Úgy vélte: az, hogy Görögország az eurózóna tagja maradhat, nem csupán a görögöknek, hanem egész Európának az érdeke – írja az MTI.

„Vállaltuk a döntés felelősségét azért, hogy elkerüljük a legkegyetlenebb kimenetelt” – ezek már Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szavai, aki szerint „a méltóság üzenetét” továbbították egész Európának.

Mit fogadtak el a görögök?

Athén a megállapodásban vállalta, hogy egy külön privatizációs alapban letétbe helyez nagyjából 50 milliárd euró értékű állami vagyont, és az ezek eladásából befolyó bevételekből csökkenti az államadósságot.

A görög parlamentnek szerdáig el kell fogadnia az alábbi döntéseket: a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjkorhatár felemelése, a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása, a költségvetési kiadások automatikus csökkentését szolgáló mechanizmus bevezetése.

Emellett Görögország feladata még a polgári peres eljárási törvény módosítása, az uniós bankszanálási irányelv maradéktalan átvétele, az energiahálózat privatizációja, a nem teljesítő hitelek ügyének rendezése, az állami vagyonkezelő függetlenségének biztosítása, a közigazgatás politikamentesítése és az, hogy tegye lehetővé a korábban trojkának nevezett intézmények (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF) visszatérését Athénba.

Ja, és vasárnaponként ki kell nyitniuk az üzleteknek…

Share.

About Author

Leave A Reply