A futószalag – ausztriai szülés és anyakönyvezés

4

Azok, akik a Magyarország és én pályázatra érkezett „lelkizések+ (vagy fogalmazzunk megengedőbben: kevésbé konkrét írások) miatt panaszkodtak, ma megkapják a magukét, méghozzá Péter jóvoltából, aki azt szedte össze, mi történik Ausztriában, és milyen ügyeket kell elintéznie annak, aki gyermeket vár – az első pillanattól egészen a gyermekorvos kiválasztásáig. Mit mondjak: alapos írás, csakúgy, mint az előzőek (az egyik arról szólt, hogyan legyünk vállalkozók Ausztriában, a másik pedig a családi ügyintézésekről).

„Miután a gyógyszertári teszten megjelennek a csíkok, vagy a kijelző kiírja, hogy „Schwanger”, a kismama vagy elmegy a bejáratott nőgyógyászhoz, vagy a docfinder.at-n keres gyorsan egyet.

Ha szűkösebben áll pénzzel, akkor olyat, aki szerződött a biztosítókkal. Ők vannak kevesebben, ezért eléggé futószalagszerűen dolgoznak. Mindig várni kell, de ő is lelkiismeretesen megvizsgál, és nem kell fizetni (a parasolventia – hálapénz ismeretlen fogalom Ausztriában). Ha esetleg nem szimpatikus, akkor tudni kell, hogy csak negyedévkor (01.01, 03.01, 06.01, 09.01 után) lehet váltani.

Ha meg tudja fizetni a választott orvost (Wahlarzt) (a biztosító a hivatalos szerződéses tarifa 80%-át fizeti, tehát ha az 100 EUR a magánorvos viszont 200€-t kér érte, akkor is csak 80€-t térít), akkor viszont kereshet magának egy nagyon együttérző, empatikus szuperdokit is.

Kötelező vizsgálatok

A doki az első látogatáskor kiállítja a Mutter-Kind Pass-t. Az ebben található kötelező vizsgálatokra feltétlenül el kell menni, mert később feltétele lesz a Gyed-nek (Kinderbetreuungsgeld). Ha nem végezzük el a vizsgálatokat, visszamenőlegesen a felére csökkentik a Gyed-et és a különbözetet vissza kell fizetni.

A Mutter-Kind Pass kiállításával egyidőben be kell jelenteni a munkáltatónak (írásban!) a terhességet. Az orvos által a fogantatás időpontjaként megjelölt naptól (a terhesség kezdetétől) a kismamára az anyavédelmi törvény (MschG) előírásai (pl. elbocsátás elleni védelem, stb.) vonatkoznak.

Ausztriában nem kötelező a genetikai vizsgálat. A doki csak akkor küld el, ha úgy ítéli meg, hogy szükséges. Éppen ezért minden körülményt el kell mondani neki.

Itt említeném meg, hogy ha valaki valamiért a terhességmegszakítás mellett döntene, akkor annak tarifája közel 600 €-nál kezdődik és nem is végzik el akárhol.

Bár nincs minden kórházban szülészet, felkészítés és terhestornát minden nagyobb településen tart egy-egy szülésznő/védőnő (Hebamme). Köztük is van, akinek van szerződése a biztosítókkal és van, akinek nincs.

Ők az illetékesek az otthonszülés kérdésében is, valamint komplikációmentes terhesség esetén ők is kiállíthatják a Mutter-Kind Pass-t, tehát kiválthatják a nőgyógyászt is.

A szülés

Ha eldöntöttük, hogy kórházban szülünk, akkor érdemes egy közeli, szülészettel rendelkező kórházat választani. A kórházfenntartók az utóbbi években centralizálták és modernizálták ezt a szolgáltatást, vagyis a kórházösszevonások után nem mindenhol tartották meg az osztályokat, de ott, ahol megmaradtak, többnyire modern, családbarát környezetet alakítottak ki.

Ha apuci is szeretne az újszülött mellett éjszakázni (aludni nem nagyon fog :)), akkor azt érdemes előre bejelenteni a kórháznak, hogy a szülés után családi szobát kaphassanak.

Az anya és a baba állapotától függően választhatunk, hogy a szülés után rögtön hazamegyünk vagy befekszünk-e pár napra.

A kórházban tartózkodásért fizetni kell, kivéve, ha egyébként recepdíjmentesítettek (Rezeptgebühr-befreit) vagyunk. Enélkül a napidíj 20-30 EUR körül van. Nem egységes. Kórháza válogatja, hol mennyit kérnek.

Ennek fejében viszont napi 3-4 étkezést kapunk és étkezésenként 2-4 féle menüből válogathatjuk össze az ételeket.

A receptdíjmentesítést a biztosítónktól kérhetjük egy formanyomtatványon, ha a család nettó jövedelme nem ér el egy bizonyos szintet. Ez egyedülállóknál kb. 870 EUR, pároknál kb. 1300 EUR és minden gyerek kb. 135 EUR-val növeli a határértéket.

A legtöbb szülészet a manapság szokásos kínálattal várja a kismamákat. Többnyire van medencés, kapaszkodóköteles és spéci szülőágyas szülőszoba is.

Megesik, hogy nem minden megy rendben. Ilyenkor a babák a legmodernebb monitorokkal felszerelt intenzív osztályokra kerülnek, ahova természetesen az anyukák is mennek a babával és az apukák éjjel-nappal bármikor szívesen látott látogatók.

A kórházban kérhetjük az orvostól, hogy írjon fel receptre anyatejpumpát. Ezt letéti díj ellenében a helyi gyógyászati segédeszköz szaküzletben válthatjuk ki. Csak a gépet adják. A szívótölcsért magunknak kell megvenni. Darabja 35-95 EUR, de használtan akár 5-10 €-ért megkapjuk a willhaben.at-n.

A gyes

A szülés várható időpontját megelőzően 8 héttel, illetve ha a nőgyógyász nem engedi tovább dolgozni a kismamát akár sokkal előbb a kismama jogosulttá válik Gyes-re (Wochengeld).

Ez az utolsó három hónap átlagfizetésének megfelelő összeg és 8 héttel a szülés utánig jár (12 hét koraszülés, császármetszés vagy ikerszülés esetén). Ez a négy (öt) hónap egyébként kötelező szülési szabadság, ami alatt tilos dolgozni.

A szülés utáni 8 héten belül be kell jelenteni a munkáltatónak, ha otthon fogunk maradni a babával (Karenz), különben véget ér az elbocsátás elleni védettség (Schutzfrist). A választott formától függetlenül bármelyik szülőfél otthon maradhat (minimum 2 hónapot).

Az anyakönyvezés

A szülés után a kórház anyakönyvese fog jelentkezni. A szülést követő egy hétben nála pontosíthatjuk vagy módosíthatjuk a gyermek nevét. Magyarként nem vonatkoznak ránk az osztrák névválasztási szabályok, így ebben nincsenek korlátok.

A kórházban kiállított papírokkal el kell menni a kórház településének anyakönyvi hivatalába (Standesamt). Ha a szülők nem házasok, az apuka itt nyilatkozatot tehet a gyermek elismeréséről, majd kiállítják az anyakönyvi kivonatot és bejelentik a gyereket az anya lakcímére.

Ha nem adnak automatikusan, feltétlen kérni kell a nemzetközi anyakönyvi kivonatot is. Mégpedig legalább két (2) példányban! Hivatalosan csak egy jár ingyen, de sok helyen ilyenkor többet is kiadnak, ha kérjük. Ha nem, akkor darabja 9 EUR. Egy eredeti példány kelleni fog a magyar anyakönyvezéshez!

Innét a biztosítóhoz visz az utunk, ahol bejelentjük a gyermek születését és kérjük az anya vagy az apa biztosításába való felvételét (Mitversicherung). Itt rögtön generálnak neki egy taj számot (Versicherungsnummer) és hamarosan a e-Card-ot is megküldik.

Az itt kiadott igazolással adjuk be az EU polgárok bejelentkezését (Anmeldebescheinigung für EU/EWR Bürger) a megfelelő helyen. Ez többnyire az idegenrendészet (Fremdenpolizei) a járásfőnökségen (Bezirkshauptmannschaft – BH), de Bécsben a Magistraat.

Jogi csaták

Várhatóan azt fogják állítani, hogy amíg nincs útlevél vagy személyi, addig nem tudják bejelenteni, de ez ügyben én már megvívtam a kis jogi csatámat és a következőket tudom tanácsolni:

A letelepedési törvény (NAG) és annak végrehajtási rendelete (NAG-DV) azt mondja, hogy az Ausztriában született gyermekek, a születéstől számított 6 hónapon belüli első bejelentésénél nem szükséges az útiokmány, ha a gyermek még nem rendelkezik ilyennel.

A valakinek gondja akad, elutasítás esetén is erőszakolja ki, hogy fogadják be a kérelmét és adjanak aktaszámot (Kennzahl), majd az aktaszámra hivatkozással küldje el az alábbi jogértelmezést emailben az illetékes hivatalba:

„Laut §7 Abs. 3 der NAG-DV:

“Im Fall des erstmaligen Antrags eines Kindes nach § 23 Abs. 4 NAG binnen sechs Monaten nach der Geburt (§ 21 Abs. 2 Z 4 NAG) entfällt, sofern das Kind noch nicht über ein gültiges Reisedokument verfügt (§ 2 Abs. 1 Z 2 und 3 NAG), das Erfordernis der Vorlage des gültigen Reisedokuments (Abs. 1 Z 1).”

§7 befindet sich im Abschnitt 3. was über §19 NAG handelt was sich im Abschnitt 6. (“Verfahren – Allgemeine Verfahrensbestimmungen”) befindet.

§19 Abs. 3 NAG: “Der Bundesminister für Inneres ist ermächtigt, durch Verordnung festzulegen, welche Urkunden und Nachweise für den jeweiligen Aufenthaltszweck (Abs. 2) dem Antrag jedenfalls anzuschließen sind.”

Diese Ermächtigung bezieht sich auch auf der Verfahrensablauf von Dokumentation des unionsrechtlichen Aufenthaltsrechts und der im §53 Abs 2 vorgeschrieben Dokumente, inklusive die Reisedokumente.

Da im §19 Abs. 1 NAG “Anträge auf Erteilung eines Aufenthaltstitels oder auf Ausstellung einer Dokumentation des unionsrechtlichen aufenthaltsrechts” explizit erwähnt wird, §7 Abs. 3 NAG-DV muss sich auch auf Verfahren über §53 Abs 2 NAG beziehen.

Die offizielle Stellung des Bundesministeriums für Innere ist dass §7 Abs. 3 der NAG-DV muss auch für Anträge für Anmeldebescheinigungen für EU/EWR Bürger angewendet werden. Diesbezüglich Herr Mag. Schratter auf der Nummer 01/531263419 in Bundesministerium für Inneres steht zu verfügung.”

Ezután napokon belül ki fogják állítani az igazolást.

A családi pótlék

Mindez azért szükséges, mert családi pótlékot (Familienbeihilfe) és Gyed-t (Kinderbetreuungsgeld) csak ennek a dokumentumnak a birtokában igényelhetünk.

Mindkettőt megtehetjük személyesen (az előbbit az adóhivatalban (Finanzamt), a másodikat a biztosítónknál), levélben és online. Online csak akkor, ha előbb csináltattunk hozzáférést az adóhivatalban.

Az e-Card-ot beregisztrálhatjuk polgárkártyának (Bürgerkarte) vagy a telefonunkra kérhetünk belépési tokent (Handy-Signatur). Az utóbbi a kényelmesebb, mert bármilyen eszközön használhatjuk, míg az előzőhöz kártyaolvasó és PC kell.

Ezzel nagyjából el is intéztünk mindent. A lakhely szerinti Standesamt küld majd egy köszöntőt és ad pár ZMR bejelentőt, továbbá valami ajándékot. Mi választhattunk 50 EUR vásárlási utalvány, házpatika és pelenkázó-hátizsák között.

A Gyed

Visszatérve a Gyed-re, ebből több verziót választhatunk. Jövedelemfüggőt (ami a Wochengeld 80%-a) vagy 12+2, 15+3, 20+4, ill. 30+6 hónaposat. A „+” utáni hónapok, amiket a másik szülő vehet igénybe. Ezek fix összeget adnak. Minél hosszabb, annál kevesebb pénz havonta. Lehet mellettük valamennyit dolgozni, de a maximális hozzákereshető jövedelem meg van határozva (Zuverdinstgrenze).

Készüljünk fel rá, hogy a biztosító kérni fog egy E nyomtatványt Magyarországról, ami jó esetben fél év alatt jön meg, de volt már példa egy évre is. Persze a pénzt egy összegben visszamenőlegesen kifizetik, de amíg ez a papír nem érkezi vissza, egy fillért sem adnak. Gyorsítani azzal lehet, ha nyilatkozunk az ügyet intéző győri hivatalnak a korábbi hazai munkáltatóinkról.

A Gyed vége után 4 hétig tart még a védettség.

Ha akarunk, a gyermek 7 éves koráig otthon maradhatunk (Elternzeit). Ebben meg kell állapodni a munkaadóval és leginkább csökkentett munkaidőt vagy részmunkaidős foglalkoztatást jelent. Ez kiterjeszti az elbocsátás elleni védelmet a gyermek iskolába lépéséig.

Feltétele, hogy a munkaadónak legyen legalább 21 alkalmazottja (velünk együtt) és a Gyes-el, Gyed-el együtt legalább 3 éve álljunk alkalmazásban az adott munkaadónál. Kisebb cégnél és/vagy rövidebb alkalmazásnál is van erre lehetőség, de szabályok némileg eltérnek. Vita esetén érdemes a dolgozók kamarájához (Arbeiterkammer – AK) fordulni.

Ha a család anyagilag gondba kerül a Gyed alatt és a Gyed-en kívül nem kap más ellátást, ill. nem tud dolgozni, akkor a területileg illetékes szociális segélyegylettől (Sozialhilfeverband) igényelhet létminimumbiztosítást (bedarfsorientierte Mindestsicherung), valamint a tartománytól lakhatási támogatást (Wohnbeihilfe).

A gyerekorvos

Miután hazamentünk a babával, keresnünk kell egy gyermekorvost. Itt kevésbé nyúlhatunk mellé, de ahogy a nőgyógyászoknál láttuk, aki szerződött a biztosítóval annál nagyüzem van.

Az oltások nagyjából ugyanazok, mint Magyarországon. Kivéve a születés utáni TBC oltást, amit itt nem adnak be. Valójában nincs is sok értelme, mert a TBC-től konkrétan nem óv meg, csak egyes mellékhatásoktól, amikre viszont már van modern gyógymód is.

Az egyéb vizsgálatokat a Mutter-Kind Pass tartalmazza. Ahogy fentebb írtam, ezeket mindenképpen meg kell csináltatni, különben elveszítjük a Gyed-t.

A következő rész a hazai anyakönyvezést veszi górcső alá…”

Share.

About Author

4 hozzászólás

  1. Evelin Kovacsne on

    Sziasztok! Imadtam a cikket pont nekem valo es rengeteg infot tartalmaz ami szamomra nagyon hasznos volt. A következő rész a hazai anyakönyvezést veszi górcső alá…” ezt a cikket hol talalom? Tudna valaki segiteni? evelinbalogh22@gmail.com az e-mailem ha valaki belinkelne a cikket nagyon halas lennek mert sehol sem talalom.Nagyon köszönöm üdv. Evelin

  2. Ködzönöm a cikket nagyon sokat segített. Am a hazai anyakönyv3zést a konzulátuson el tudod intézni én most kértem időpontot. Egy óra alatt el lesz intézve az egész azt mondtàk

  3. Sziasztok!

    A következő rész a hazai anyakönyvezést veszi górcső alá…” : ezt a cikket hol találom? Lassan aktuális lesz 😉 Köszi szépen az infókat 🙂

Leave A Reply