A földön rohad el a termés Magyarországon

0

Egész egyszerűen nincs, aki leszedje a gyümölcsöt, ugyanis a munkaerőhiány miatt a hazai zöldség-gyümölcs ágazat elvesztette versenyképességét.

Egy nagytermelő szerint a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban nem ritka, hogy a földön rohad el a lehullott gyümölcs azért, mert nincs, aki leszedné a termést. A kellő tapasztalattal rendelkező magyarok már Nyugat-Európában (főleg Ausztriában, Németországban, Olaszországban) dolgoznak.

Akik viszont Magyarországon maradtak, és elérhetőek a vállalkozók számára, nem alkalmasak az ilyen munkákra – mondta a Magyar Hangnak Raskó György, aki szerint a probléma általános és javulás nem is nagyon várható.

HATÁRÁTKELŐ A YOUTUBE-ON IS

Úgy vélte, a magyar fűszerpaprika ágazat is hanyatlóban van a munkaerőhiány miatt. Tíz évvel ezelőtt még Romániából, Szerbiából érkezett munkaerő, akik ma viszont már nem hajlandók Magyarországon dolgozni.

A nagyvállalkozó szerint megoldás lehetne az olcsó, keleti munkaerő, jellemzően Ukrajnából, ők azonban nem, vagy csak nagyon kevesen jönnek a magyar mezőgazdaságba. Ennek oka, hogy a magyarok alig-alig beszélnek más nyelveket, az ukránok pedig magyarul egyáltalán nem tudnak.

Már a nagy kórházakból is rengeteg orvos hiányzik

(Fotó: Harcsa Marietta Facebook oldala)

Share.

About Author

Leave A Reply