A finneknél sincs ingyenpénz

0

Nem jött be a feltétel nélkül folyósított alapjövedelemmel folytatott kísérlet Finnországban, az ugyanis nem ösztönözte a programban résztvevőket a több munkára – igaz, a közérzetüket jelentősen javította.

A skandináv országban 2017 januárjában indították el azt a kétéves kísérletet, amelynek keretében havonta 560 eurót juttattak kétezer, véletlenszerűen kiválasztott munkanélkülinek. Mindenki minden hónapban megkapta a garantált alapjövedelmet, függetlenül attól, hogy talált-e munkát vagy sem.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az Európában egyedülálló kísérlet első eredményei azt mutatják, hogy a kísérlet nem váltotta be a foglalkoztatottság növeléséhez fűzött reményeket. Pirkko Mattila finn szociális és egészségügyi miniszter elmondta, hogy az első év tapasztalatai szerint a foglalkoztatottságra gyakorolt hatás elhanyagolhatónak tűnik.

Ugyanakkor a programban részt vevők boldogabbak és egészségesebbek voltak, jobban bíztak a jövőben, mint a (szintén munkanélküli, de ingyenpénzhez nem jutó) kontrollcsoport tagjai.

Finnország keresi az alternatívákat szociális biztonsági modelljének megújítására, ennek a hatalmas feladatnak a megoldásával várhatóan az áprilisi parlamenti választások után kezdenek el foglalkozni.

„Meg kellett tanulnom egyedül gondoskodnom magamról”

Share.

About Author

Leave A Reply