A finn csoda titka

0

A PISA vizsgálatok eredményei szerint a finn diákok szövegértése kiemelkedően jó – ez lenne a „finn csoda”, melynek hátteréről az Education blog írt.

„Finnországban az olvasási képesség fejlesztésének komoly hagyományai vannak. Az olvasást elengedhetetlennek tekintik a tanuláshoz, a munkához, a társadalmi beilleszkedéshez.

Fontos, hogy a képességfejlesztés nem kizárólag gyermekkorra helyeződik (és az iskolákban sem korlátozódik az olvasásórákra), hanem egész életen át tartó, az élet minden területére kiterjedő olvasási tevékenységről beszélhetünk. (…)

Mivel a hétköznapi életben elsősorban információszerzés vagy szórakozás céljából olvasunk, ezért az iskolában is e céloknak megfelelő szövegekkel találkoznak a tanulók.

Olyan szövegeket olvasnak, amelyek vagy szórakoztatóak, vagy pedig hasznos információkkal szolgálnak, hiszen csak így biztosított a tevékenység életszerűsége (real-life jellege).

Finn kutatók azt találták, hogy az iskolákban korábban használt szövegtípusok inkább lehetnek ismerősek a lányok számára, közelebb állnak az ő érdeklődési körükhöz. Nem véletlen, hogy a lányok általában jobb olvasási teljesítményt nyújtanak, jobb eredményt érnek el a szövegértési feladatokban. (…)

Ha nem is minden fiúra igaz, de sokukra jellemző, hogy „mivel sikertelenek a valóságban, a virtuális világban keresnek biztonságot, önigazolást, kielégülést. E játékok izgalmasak, intenzívek, tele vannak akciókkal és harcosokkal. A fiúk könnyedén megverik az ellenséget, győzni tudnak, hősök lesznek” (Philip Zimbardo, amerikai szociálpszichológus).

Ha a könyvek nem adják meg azt, ami kell nekik, majd megadják a videojátékok? – tehetjük fel a kérdést. És az, amit a videojátékok a fiúknak adnak, vajon elegendők-e a mai lányoknak.

Azt gondolom, a nők a 21. században éppúgy vágynak arra, hogy a férfiak férfiak legyenek, tudjanak flörtölni és udvarolni, megállják a helyüket egy randevún, empátiával közeledjenek egy nőhöz és kulturáltan viselkedjenek. A videojátékok nem készítik föl a fiúkat erre, de sajnos, az iskola, ezen belül az irodalomórák régies szövegei sem.”

A teljes írást itt találjátok.

(Fotó: pixabay.com/Patrice_Audet)

Share.

About Author

Leave A Reply