A Fidesz, a választás és a külföldiek

0

Nagyon érdekes magyarázattal állt elő a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke arról, miért is veszítette el Budapestet a nagyobb választásokon 13 éve veretlen kormánypárt.

Első pillantásra a téma nem való a Határátkelőre, ugyanakkor Kósa Lajos magyarázatában akad olyan vonal, ami miatt mégis, és ami felvet pár kérdést.

Nem vagyok politikai elemző, de annyit azért még én is tudok, hogy egy ilyen, a budapestihez hasonló, meglehetősen látványos vereség után valamit mondani kell, pláne ha az ember kampányfőnök, azaz ő felel az eredményért.

Ugyanakkor a Kósa Lajos által elővezetett magyarázkodásnak van egy egészen furcsa olvasata is, ezt szeretném most megosztani veletek.

Mit mondott a Fidesz kampányfőnöke?

Kósa Lajos azzal magyarázta az M1-en a párt budapesti (még csak nem is kicsi) vereségét (legalábbis ami a főpolgármester-választást illeti), hogy „van 90 ezer olyan külföldi, európai polgár, aki Budapesten lakik, létesített budapesti lakcímet és regisztrált, elment szavazni”.

„Ők mondjuk kevésbé fogékonyak a nemzeti politizálására, részint nem magyarok, részint nem is értik. Karácsony Gergely és csapata külön kampányt csinált rájuk” – tette hozzá a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányának agya.

„Az a 90 ezer szavazat eldöntötte a főpolgármester személyét, mert 50 ezer szavazat volt a különbség” – zárta be a kört Kósa Lajos.

Az stimmel, hogy a most nyilván kissé kényelmetlen helyzetben lévő kampányfőnöknek valakire rá kell tolni a vereséget, az viszont már érdekes, hogy ezt pont a Magyarországon (illetve ezen belül most Budapesten) teljesen legálisan élő, uniós külföldi állampolgárokban találta meg.

Bizonyíték nélkül

Nem szeretnék különösen sok szót vesztegetni az érvelés gyenge pontjaira, de azért pár dolgot érdemes megemlíteni.

Az egyik az, hogy a Kósa Lajos által emlegetett kampánynak én semmi nyomát nem láttam. Ami nem jelenti persze azt, hogy nem volt, de olyan nagyon izmos nem lehetett.

A másik, hogy Budapesten is durván 50 százalék körül alakult a részvételi arány, tehát ha 50 ezer szavazat volt a különbség, akkor a külföldiek körében magasabbnak kellett volna lenni a részvételnek, mint a magyarok között, ami azért nem valószínű.

De még ha igaz lenne, akkor is súlyos kritika a Fidesz-kampánnyal szemben, ha ők nem vették észre a lehetőséget és nem próbálták meg elérni ezt a 90 ezer potenciális szavazót.

Határátkelés ide-oda

Itt érünk el a poszt lényegéhez, azaz hogy nekem egyre inkább úgy tűnik, mintha a Fidesz (vagy politikai kommunikációs vagy egyéb okokból) se kiköpni, se lenyelni nem tudná az Európai Uniónak a szabad költözéssel és munkaerőáramlással járó részét.

Ez nagyon jól látszik a magyarok külföldre költözésén, amiről vagy nincs semmi mondanivalója, vagy lerendezi annyival, hogy már többen költöznek haza, mint amennyien elmennek. (Ami még csak nem is feltétlenül igaz, de ezt most hagyjuk.)

A jelek szerint ez visszafelé is így van, azaz a Magyarországon élő külföldiek is nehéz ügynek számítanak.

Pedig 15 évvel az uniós csatlakozás után lassan akár meg is lehetne szokni, hogy bizony magyarok élnek külföldön, külföldiek Magyarországon és velük kommunikálni kellene.

Ez jól láthatóan nem nagyon megy egyik irányban sem, ami azért elgondolkodtató. Pedig miként nem ördögtől való dolog az, hogy magyarok külföldön keresik a boldogulást, annak is lehetne örülni, ha külföldiek Magyarországra költöznek.

Ha pedig hosszabb ideig, akár évekig itt élnek, akkor bizony egészen nyugodtan szóljanak bele abba, milyen lesz a környezetük, milyen legyen az a kerület, város vagy település, ahol ők is a mindennapjaikat élik.

És ne legyenek sem ők, sem a határátkelők bűnbakok.

Egyre több a külföldi diák Magyarországon

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Share.

About Author

Leave A Reply