„A fiatalok gondolkodás nélkül fogják elhagyni az országot”

0

Kedden délután az Akadémia Dolgozók Fóruma szervezésében élőláncos demonstrációt tartottak a Magyar Tudományos Akadémiánál. A tüntetés 15 óráig tartott és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Miközben a kormány azt állítja, a tudományos élet reformjába fogott bele, a bírálók szerint nem másról van szó, mint a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek ellehetetlenítéséről.

Nagyon dióhéjban arról van szó, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter javaslata pályázati alapra helyezné az intézetek finanszírozását.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Olyannyira, hogy idén az 5000 embert foglalkoztató kutatói hálózat az egyébként törvényben előírt 28 milliárd forintból 20 milliárdot meg sem kapott, pedig ez a rezsit és a béreket fedezné.

Emiatt több ezer kutató munkája és akár pályafutása is veszélybe kerülhet, de a döntésnek a következő generációkra is hatása van.

„A legnagyobb probléma azoknál a fiataloknál van, akikre a jövő tudománya fog épülni. Ezek a fiatalok ezeket a történéseket látva gyakorlatilag gondolkodás nélkül fogják elhagyni az országot, és akkor nem tudom, ki fogja felépíteni azokat az értékeket, ki fogja megnyerni, vagy megírni azokat a pályázatokat, amelyből ez a folyamat egyáltalán elindult” – mondta a EuroNewsnak Bakó Imre, az MTA Természettudományi Intézetének tudományos tanácsadója.

Fiatal kutatók levele Orbánnak

Share.

About Author

Leave A Reply