A fene akart legenda lenni

0

A legtöbb európai nagyvároshoz hasonlóan Lisszabon is a kísérteties arcát mutatja ezekben a hetekben. Üres utcák, kihalt bárok és éttermek – az egész olyan, mintha valami disztópiában élnénk. A portugál nagyvárosból Tucano küldött fotókat és rövid leírást.

„Portugália fővárosában nem idegesítőek a turisták, hanem őrületbe kergetnek. Kilépsz az ajtón a kutyával borotválatlanul, csipás szemmel az előző esti hepaj után és egyből öten vakuznak arcon: „Gyere, Hiroshi, egy helyi már felébredt!” felkiáltással.

És most zombik sincsenek. Senki és semmi sincs, kivéve a fegyelem. Sosem gondoltam volna, de a portugálok tényleg otthon maradtak, pedig nem volt kötelező, itt nincs kijárási tilalom.

Mondjuk áruhiány és sorok sem a boltokban. Végig lehetett kapni maszkot és kesztyűt, igaz kiderült, hogy mind hamisítvány, mert Kínától mostanában a magyar híradásokban csak a jó jön, a valóságban meg nagyon seggbe kellett volna rúgni nemcsak a hazug vuhani párttitkárokat, de azokat is, akik használhatatlan orvosi felszerelést szórtak az egész világra.

Szóval üres a város, csak szegény nepáli és indiai munkások isznak csoportokban és jól elrejtőzve a parkokban. Nekik senki sem mondta el, hogy nem kéne bandázni és szájról-szájra járatni az üveget, illetve ha mondták volna, se érdekelné őket.

Mindet egyből kirúgták és az egyszobás lakásokban hiába laknak tízen vagy még többen, nem tudják kifizetni a lakbért. Viszik őket tovább rabszolgának Angliába innen, legalábbi ez a pletyka.

Szóval átsétáltam a fél várost, hogy fotózzak. Tudom: maradj otthon! De én hivatalos külföldi tudósító vagyok és mennem kell. Ha bevezetnék a kijárási tilalmat, akkor is közlekedhetnék, erre időben felhívta figyelmünket a minisztérium.

A képek a belvárosban készültek, a Praça do Comércio, Lisszabon főterének környékén.

Amúgy a portugál intézkedések úgy tűnik, hogy működnek, a görbe már nagyon lapos, nincs olyan katasztrófa, mint a dél-európai országban.

És akkor a képek.

Praça do Comércio, Lisszabon „főtere”, ahol mutatványosok, hamiskábszer-árusok, unatkozó rendőrök szórakoztatják a mindig többezernyi turistát.

Leálltak a liftek is (Bairro Alto).

A mindig nyüzsgő Rossio.

Cais do Sodré, busz, villamos és vonat pályaudvar, kompkikötő meg két EU ügynökség.

A Szent Pál utca (R São Paulo), ez a belváros egyik legfontosabb ütőere.

A fene akart legenda lenni, mint Will Smith, inkább egy sört innék meg valamelyik teraszon, ha nyitva lennének.

Vigyázzatok magatokra és kérem vissza az életet, már nagyon.

Ha szívesen olvasnátok még Tucanótól, látogassatok el az oldalára!

Share.

About Author

Leave A Reply