A félős jegyszedő esete a külföldiekkel

0

Nagyjából 62 millió forintnak megfelelő kárt okozott egy japán parknak egy dolgozó, aki ingyen engedte be a turistákat. Indoka kifejezetten meglepőnek mondható.

A Sindzsuku Gjoen egy szép és híres park Tokióban, ahova a felnőttek belépőjegye 200 jenbe, mintegy 500 forintba, a gyerekeké pedig 50 jenbe, 125 forintba kerül. A közel 60 hektáros terület a Japán Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozik.

Mint kiderült azonban, nem mindenki fizetett a jegyért. A bejáratnál dolgozó egyik munkatárs ingyen engedte be a külföldi látogatókat.

A meg nem nevezett, 70-es éveiben járó férfi azt mondta: félt beszélni a turistákkal, mivel nem tud semmilyen idegen nyelven. Viselkedését egy rossz tapasztalatra alapozta: évekkel korábban egy külföldi kiabált vele, ő pedig ettől megijedt. Tehát pénzt inkább nem kért a vendégektől, de ugyanúgy kiállította nekik a jegyet.

A férfi sejthette, hogy le fog bukni, ezért megkérte egy kollégáját, aki a park adatbázisát kezelte, hogy törölje az eladási mutatókat, így ne legyen eltérés a valódi és rögzített bevételek között.

Még ez is működött, azonban egy másik munkatársa kiszúrta a gyanús viselkedését a jegykiadásnál, és értesítette a vezetőséget – a furcsa gyakorlat így is két és fél évig működött. A park most közzétett összesítése szerint a kár eléri a 25 millió jent, vagyis a 62 millió forintot.

A férfitól büntetésként levonták fizetése 10 százalékát. Nyugdíjaztatását kérte és felajánlotta, hogy visszafizeti a nyugdíjba vonulási bónuszának felét, 300 ezer jent.

Önként mennek börtönbe az idősek

Share.

About Author

Leave A Reply