A duda, a mobil és a kisutca

0

Néha elgondolkozik az ember azon, mennyire jellemző is egy adott kultúrára a közlekedés, és azon belül is kiemelt helyen a duda használata. Hiszen vannak olyan nagyvárosok, ahol az autósok előszeretettel nyomják, mint süket a csengőt, máshol viszont alig hallani. Nos, Isztambul egyértelműen az előbbi kategóriába tartozik, a karakterizálást viszont már nem mi, hanem az Isztambul infó oldal végezte el.

„A duda egy olyan dolog, mint a mobil telefon, amit folyamatosan használnak a törökök. Mégse készült belőle még zsebben hordható verzió (vagyis van, de csak a focimeccseken népszerű). De legalább telefonra letölthető verzió létezik belőle. (…)

Tény, hogyha Isztambulban egy jó szaftos dugó közepén megnyomjuk a dudát, akkor a fél város válaszolni fog rá. Így megtudjuk azt, merre található autó. Amelyik irányból nem érkezik a hallójáratainkba ebből a fülbeszáguldó dallamból, ott valószínűleg épület található. Így elvileg Isztambulban csukott szemmel is lehetne vezetni, elég csak a dudát nyomogatni.

Persze a törökök nem így használják. Ők egyébként is érzésre vezetnek: Itt kell lennie egy kisutcának, tehát befordulunk. És tényleg van ott egy kisutca!

Ők teljesen más megfontolásokból is használják.

Pl. mert ott van. Ez is egy része az autónak. Ki lett fizetve, tehát használni kell. Persze a biztonsági öv, az index, meg a többi kacat is ki lett fizetve. De egyiknek sincs olyan jó hangja, mint a dudának.

A másik, hogy ezzel lehet jelezni, hogy valaki érkezik. Pl. a taxisok szokták, hogy egy kereszteződésbe előre bedudálnak, úgymond lefoglalják. Ennek a dudának egyébként más hangja van, mint a sima menj már odébb dudának.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

(Fotó: Ibrahim Husain Meraj)

Share.

About Author

Leave A Reply