A digitális nomádság tíz hátránya

0

Digitális nomádnak lenni kifejezetten divattá vált az elmúlt években, hiszen ki ne szeretne csodás helyeken, az idejét maga beosztva dolgozni. Az életmód előnyei meglehetősen egyértelműnek tűnnek, ám bőven akadnak hátrányai is. Legutóbb, amikor az előnyökön volt a hangsúly (ebben a posztban) ígértem, hogy jönnek majd a hátrányok is, hogy teljessé váljon a kép. Következzen hát a digitális nomádság tíz hátránya ugyanúgy Katelyn tapasztalatai alapján!

#1 Magány

A nomád életmód nyilvánvalóan legnagyobb kihívása a magány. Mivel az emberek jönnek-mennek, kifejezetten nehéz tartós kapcsolatokat kialakítani. Korábban engem ez soha nem érdekelt különösebben, de rájöttem, hogy valójában rémes.

Utálok elhagyni embereket, utálok búcsúzkodni (legalább annyira, amennyire magának az utazásnak a folyamatát utálom – sok-sok órát repülni nem túl nagy öröm).

#2 Randevúzás

OK, nem is tudom biztosan eldönteni, hogy a magány vagy a randizás a nagyobb kihívás. Egyfelől az ember menő életet él, másfelől a digitális nomádság még gyerekcipőben jár, annak minden hátrányával együtt.

Digitális nomádként nem egyszerű olyannal járni, aki helyhez van kötve, ami azt jelenti, hogy a választási lehetőségeid száma azonnal töredékére csökken. Ha ehhez hozzáveszed azt is, hogy kivel van meg a vibrálás, akkor gyakorlatilag esélyed sincs semmire.

Az emberek persze azt gondolják, milyen menő, ahogy élsz, de sokszor nem vesznek komolyan, sima utazónak gondolnak, aki valamiféle életjáradékból vagy a megtakarításaiból él, miközben te a karriered építed.

A digitális nomádság életstílus, nem menekülés a valóság elől. Az online munkavégzés komoly dolog, minden nap „jelen kell lenned”, elvégezni a munkát és előre lépni a karrieredben.

#3 Időbeosztás, kiégés megelőzése

Amikor digitális nomád lettem, minden lehetőséget meg akartam ragadni. Ami elég nagy kihívás, tekintve, hogy ezek éjjel-nappal jönnek. Ha az ember nem állít fel sorrendet, ha nem tanul meg nemet mondani és megfelelően beosztani az idejét, akkor semmi perc alatt kiég. A legtöbben ezt a saját bőrükön tapasztalják meg, néha meglehetősen fájdalmasan.

A legtöbb kezdő gyorsan rájön, hogy rengeteg ideje van felfedezni a világot, nem érdemes rohanni. Végtére is nem egy kéthetes vakáción vagyunk, EZ az új életünk.

#4 A munkakényszer érzete

Amikor az ember egy olyan közösség tagja lesz, melynek tagjai bárhol és bármikor dolgozhatnak, akkor egy idő után azt veszi észre, hogy nomád barátai közül valaki mindig dolgozik.

Amennyire jó az, hogy mondjuk egy co-working irodában mindig akad valaki, így nem vagy egyedül, ugyanakkor eluralkodhat rajtad az érzés, hogy mindig dolgoznod kell.

„Este 7 óra van és ők még mindig melóznak, lehet, hogy nekem is kellene” – futhat át rajtad, és abba bele sem gondolsz, hogy ő esetleg csak délután 5-kor kezdte a munkát.

Ráadásul mivel gyönyörű helyen vagy, ahol hétvégenként csodás kirándulásokat tehetsz, könnyű megfeledkezni arról, hogy hosszabb, összefüggő szabadságot vegyél ki. Márpedig a feltöltődésre neked is szükséged van, akármilyen nehéz is lehet.

#5 Kimaradás a fontos otthoni eseményekből

Esküvők, születésnapok, halálozások vagy akár csak egy hétvégi buli a barátokkal – ezek hiányozni fognak az életedből, ami kemény ügy. Számomra a legnehezebb a kisgyerekektől (ebben az esetben unokaöcséimtől) való távollét.

Határátkelő Klub!

 

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el 2019. szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal!

További részletek itt!

Ők ugyanis nem értik még ezt az életstílust, és mindig megkérdezik, miért vagyok olyan sokat távol, miért nem maradok otthon, hiányzom nekik. Ilyenkor a szívem egy kicsit mindig megszakad.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a digitális nomádkodás jobb életminőséget biztosít a számomra, így a legjobb formám tudom nyújtani, ráadásul amikor a gyerekekkel vagyok, akkor tényleg rájuk tudok összpontosítani.

#6 Az emberek nem értenek meg

Mivel mint említettem, ez az egész életforma még mindig gyerekcipőben jár, az emberek nem nagyon értik a lényegét. Nem értik, miért indulsz állandóan útnak, azt meg pláne nem, hogy miként kereshetsz pénzt online munkával.

Addig nincs is ezzel gond, amíg mindkét oldal elfogadja és tiszteletben tartja a másik életmódját. Végül úgyis az a lényeg, hogy olyan életet élj, ami boldoggá és teljessé tesz, ha ez egy ház, egy autó és gyerekek, akkor hajrá! Ha viszont állandóan utazgatnál, akkor tedd azt. Ha viszont azzal foglalkozol, az emberek mit gondolnak rólad, akkor a végén belebolondulsz.

#7 FOMO (Fear of Missing Out) avagy félelem a kimaradástól

Legyen az munka, helyiekkel, esetleg más digitális nomádokkal való találkozás, edzés, minden pillanatban rengeteg lehetőség áll előtted, tehát muszáj fontossági sorrendet tartanod, mint ezt már korábban írtam.

Az állandó bulizás kísértésére én azt találtam ki, hogy kerülöm az utazgatókat és a hosteleket, ezzel együtt pedig a rengeteg szabadidővel rendelkezőket, akik állandóan arról próbálnak meggyőzni, hogy tarts velük, miközben neked dolgoznod kell. Inkább próbálj kapcsolatot építeni más digitális nomádokkal.

#8 Nem tudsz teljesen kiszakadni

Az online munka feltétele, hogy online légy. Mi több, az sem baj, ha wifi is akad, csakhogy vannak országok, ahol egyszerűen nincsenek meg az online munka infrastrukturális feltételei (ilyen például a Fülöp-szigetek).

A magam részéről én nagyon szeretnék szó szerint a semmi közepén dolgozni, csak hát ugye ott nincs wifi. Hétvégéken persze el lehet menni kirándulni – ha időben visszaér az ember…

#9 A valahová tartozás érzésének hiánya

Ez elég érdekes probléma. Kanada, ahol születtem, mindig az otthonom lesz, de Bali a nem hivatalos választott otthonom. Az első pillanatban, amikor leszállt itt a gépem, tudtam, hogy ez nekem való hely.

Ennek ellenére időről időre előfordul, hogy rájövök, ez egy teljesen más ország és kultúra, én pedig kulturálisan sosem fogok beilleszkedni. Akármilyen sok időt is tölt el az ember egy országban, nem vagyok biztos abban, hogy képes lesz teljesen beilleszkedni.

#10 Minden tudatos erőfeszítés

Abszolút igaz, hogy folyamatosan alkalmazkodni kell a nyelvekhez, szokásokhoz, kitalálni, merre van a legközelebbi ábécé, hogyan tudsz a leghatékonyabban közlekedni, anélkül, hogy lehúznának, hogyan kérj valamit, ha nem beszélik a nyelved és te sem az övéket, stb. – mindez mentálisan nagyon fárasztó. Olyan érzés, mintha hétköznapjaid legapróbb pillanatai is tudatos erőfeszítést igényelnének.

Összességében tehát rengeteg érv szól a digitális nomádság mellett és ellen is. A fű nem zöldebb máshol sem, csak más és nagyon sok függ attól, neked mi fontosabb az életben. Ezt pedig csak te tudod eldönteni.”

A digitális nomádság tíz előnye

Share.

About Author

Leave A Reply