A digitális nomádság tíz előnye

0

A digitális eszközök és lehetőségek terjedésével lett egyre népszerűbb az elmúlt években a digitális nomád életforma is, ami voltaképpen a határátkelés egyik alfajának is tekinthető. Persze ennek az életformának is ugyanúgy megvannak az előnyei, mint a hátrányai, ma az előnyöket vesszük sorra, hogy aztán hamarosan összeszedjük majd a hátrányokat is.

„Éppen most értem haza, miután az egész napot Bali különböző tengerpartjain töltöttem, aztán két barátom születésnapját ünnepeltük egy gyönyörű villában (mindketten neves digitális nomádok). Ha nem választottam volna ezt az életformát, soha nem ismertem volna meg őket és aligha töltenék hosszabb időt Bali tengerpartjain.

Aztán elvonultam egy másik szobába, hogy hazatelefonáljak, felköszöntsem édesapámat a születésnapján. Nem ez az első születésnap vagy egyéb családi esemény, amiből kimaradok.

Az unokaöcsém sokszor megkérdezte, miért kell már megint elmennem, hiányzom, miért nem maradok. A legrosszabb mégis az: “Ugye eljössz a születésnapomra?”, miközben pontosan tudja, hogy nem tudok ott lenni. Minden ilyen kérdéssel kicsit összetörik a szívem.

Csak remélni tudom, hogy ahogyan idősebb lesz, talán megérti majd, miért ezt az életformát választottam, nekem pedig lesz esélyem átadni neki mindazt a tudást és tapasztalatot, amit a világon utazgatva szedtem össze.

Ez a digitális nomádság pozitív és negatív oldala. Én emellett tettem le a voksom.
Most azonban nézzük a pozitívumokat!

#1 Ott és akkor dolgozol, ahol és amikor akarsz

Az egyik legnyilvánvalóbb előny. Digitális nomádként ott és akkor dolgozunk, amikor akarunk, legyen az egy kellemes kávézó Balin vagy egy argentínai könyvesbolt kávézója. Nem számít, hogy éjszakai bagoly vagy vagy korán kelő, akkor dolgozol, amikor neked a legjobb. Végre a munkát szervezheted az életed köré és nem fordítva.

#2 Az állandó utazás lehetősége

Újabb nyilvánvaló pozitívum. Nem kell az irodában ülnöd, olyan sokat vagy keveset utazhatsz, amennyit akarsz. Belefutsz a neten egy szuper áron kínált spanyolországi repülőjegybe? Szuper, indulás! Nem kell aggódni amiatt, hogy mennyi szabadságod van még az éves keretből, nem kell a főnöktől elkéredzkedni.

#3 Szabadság

A helytől független életforma nagyon erős szabadságérzetet ad. A laptop életstílus szabaddá tesz a munka időzítését és helyszínét illetően is. Arról nem beszélve, hogy nem kell államon belül vagy egyik országból a másikba költözködnöd. az otthonod mindig éppen ott van, ahol te is vagy.

#4 Inspiráló

Nem is tudom, hol kezdjem, elég nehéz elmagyarázni – a különböző helyektől a különböző emberekig, kultúrákig. Néha azt sem tudja az ember, mi az, amit nem tud, márpedig az utazás csodás tanító.

A legváratlanabb pillanatokban kapsz inspirációfröccsöt, nem csak az életedre, de a munkádra vonatkozóan is. Megtanulod más perspektívából szemlélni a dolgokat, korábban elképzelhetetlen dolgokat tapasztalsz meg – mindez hihetetlenül inspiráló.

#5 Fantasztikus emberekkel találkozol

Ha egy ideje már utazol, akkor rájössz, az egész sokkal inkább szól az emberekről, találkozásokról, mint a helyekről. Online dolgozva, beutazva a világot, olyan emberekkel találkozom, akikkel egyébként soha nem ismerkedtem volna meg.

Az élet minden területéről érkeznek, különböző háttérrel, kultúrával, életkorban és még sorolhatnám. A barátaim között éppúgy akad a húszas évei elején járó, mint kora negyvenes.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai RichárddalTovábbi részletek itt!

Vannak köztük szegények és milliomosok, bölcsek és olyanok, akikkel nagyszerűen lehet bulizni. Ami közös bennük, hogy mindegyikük nagyon érdekes figura és mivel ilyen sokfélék, rengeteg különböző tapasztalatot lehet tőlük összegyűjteni.

#6 Egy új ország vagy kaland az ajtód előtt

Ne legyen félreértés: digitális nomádként is ugyanúgy 40 órát dolgozol, de amikor kilépsz az ajtón, akkor ugyanúgy várhat egy trópusi Paradicsom, mint egy európai történelmi óváros.

Így aztán amikor éppen nem dolgozol, lesétálhatsz a tengerpartra, elmehetsz szörfözni, kóborolhatsz az utcákon – amikor a Paradicsom ott terül el a lábad előtt, akkor nem kell várni az éves rendes kéthetes nyári szabadságra, hogy megtapasztald.

#7 Jobb életminőség

Mivel bárhonnan dolgozhatsz, nyilván olyan helyet választhatsz magadnak, ami neked a leginkább megfelel és a legmagasabb életminőséget biztosítja. Számomra például Bali olyanokat kínál, mint rengeteg megfizethető, egészséges étel; aktív, egészséges életmód; meleg, napos idő; biztonságos, az emberek barátságosak; sok a hasonlóan gondolkodó ember; mindez megfizethető áron.

#8 A teljesítményt, nem az időt fizetik

Ez egyike a digitális nomádság legjobb vetületeinek. Mivel távolról dolgozol, általában nem az a lényeg, hogy X időért X dollárt kapsz, sokkal inkább az érdekli a cégeket, hogy időre elvégezd a feladatot.

Ha te 3 órányi munkát egy óra alatt elvégzel, szuper, nyertél két szabad órát arra, hogy valami mást csinálj. Persze nem minden cég működik így, de többségüket a végeredmény érdekli.

#9 Nincs hivatali politika

Szintén hatalmas előnye az állandó utazásnak, hogy nem kell részt venni az irodai belső csatákban. Egész héten túlórázol, de ha egyik reggel három percet késel, már kapod a nézéseket, a megjegyzéseket.

Nem kell elviselned a lusta kollégákat, a büdös ebédet, hogy más zsebeli be az elismerést az általad elvégzett munkáért, ami egy munkahelyen mind simán előfordul.

Ha viszont a távolból dolgozol, akkor nem állandóan ugyanazokkal az emberekkel vagy körülvéve, így annak is jóval kisebb az esélye, hogy egymás agyára menjetek, miként azzal sem foglalkozik senki, hogy hányszor mész ki inni vagy mikor érkezel munkába. Csak az a fontos, hogy a munka időre készen legyen.

#10 Gyorsabb a személyes és szakmai fejlődésed

Számomra messze ez a legnagyobb előny. Az a fejlődés, amit digitális nomádként az elmúlt 3 évben megtapasztaltam mind személyes, mind szakmai vonalon, “normál” körülmények között legalább kétszer ennyi időt vett volna igénybe.

Szakmailag azért, mert nagyobb eséllyel van lehetőséged emberekkel találkozni, részt venni olyan eseményeken, melyek segíthetik a szakmai előmeneteled.

Ami a személyiséget illeti, az utazás új perspektívákat ad, megváltoztatja a világlátásod és segít abban, hogy olyasmit tanulj meg magadról, amiről nem is tudtad, hogy meg kellene tudnod.

Leginkább pedig az az utazás nagy előnye, hogy nem hagy megszökni magad elől, mi több, kénytelen vagy szembenézni mindennel, amiről azt gondoltad, jól eltemetheted a tudatalattidban.”

Katelyn itt írta meg tapasztalatait. Mielőtt felháborodnál azon, hogy túl rózsaszín a kép, most szólok, hogy hamarosan jön egy poszt, ami a digitális nomádság hátulütőit ecseteli.

Hogyan légy digitális nomád?

Share.

About Author

Leave A Reply