A dániai élet öt előnye és öt hátránya

0

Dániáról sokszor leírják, milyen nagyszerű hely, persze távolról nézve sok ország az, közelről inkább látszanak a hibák is. Mindenesetre a rendszeresen a világ legboldogabb országai közé sorol Dániának is akadnak hátrányai, Natalie írása mind a kettőből válogat.

Az előnyök

1. Kevesebbet kell dolgozni

Dániában hivatalosan 37,5 óra a heti munkaidő, ami kevesebb, mint sok országban, ráadásul nem csak hivatalosan ennyi, de hajlamosak be is tartani azt. Olyannyira, hogy kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ember sok és minőségi időt töltsön a családjával, barátaival.

Így aztán nem csoda, hogy a legtöbb iroda délután 5 órakor kiürül, de az sem számít szokatlannak, ha a szülők fél 4 körül felveszik a gyerekeket az óvodából – ezt a kormány is támogatja.

Mindez nem jelenti azt, hogy a dánok ne dolgoznának keményen, inkább arról van szó, hogy kifejezetten ügyelnek a munka és a magánélet egyensúlyára, amit a munkaadók is tiszteletben tartanak.

2. Itt az egyik legkisebbek a jövedelmi különbségek

Kevés hely van a világon, ahol kisebb lenne a jövedelmek különbsége, mint Dániában. A dánok olyan társadalmat hoztak létre, melyre egymás kölcsönös megsegítése jellemző. Ahelyett, hogy a gazdagok tovább gazdagodnának, míg a szegények egyre szegényebbek lesznek, a különbség kisebb, mint máshol.

Ez nagyszerű környezetet teremt a munkavállalóknak, hiszen a fizetés általában megfelelő megélhetést biztosít, miközben az adóban sok szolgáltatást kifizetünk. A dániai foglalkoztatás az egyik legmagasabb a világon.

3. Jó a közegészségügy

Túlzás lenne azt állítani, hogy a dán egészségügy minden szelete ingyenes, de az is igaz, hogy nem kell minden egyes mozdulatért fizetni. Dániába érkezve kapunk egy kis, sárga műanyag kártyát, ami szinte mindenre jó az állami szektorban, kezdve a könyvtári kölcsönzéstől a kórházi bejelentkezésig.

4. Biztonságos hely

Dánia gyakorlatilag a szó minden értelmében biztonságos hely. A bűnözés relatíve alacsony, mint már említettük az egészségügy is jól elérhető és az oktatás terén is rengeteg lehetőség áll az ember rendelkezésére.

Noha természetesen érdemes megtanulni a nyelvet költözés után, ennek hiányában sem reménytelen elhelyezkedni, pláne egy jó szakmával.

5. Rengeteg a kikapcsolódási lehetőség

Akár Koppenhágában, valamelyik másik nagyváros környékén, vagy vidéken él az ember, mindenhol sok kikapcsolódási lehetőség várja, legyen az nagyszerű könyvtár, csodás park, vízpart vagy akár uszoda. Noha az adók valóban magasak, a legtöbb embernek marad elég pénze az élményekre is.

Hátrányok

1. Időjárás

Nehéz lenne nem az időjárást említeni először, hiszen októbertől márciusig eső, hideg és szürkeség jellemzi az ország nagy részét. Ehhez képest júliusban és augusztusban van körülbelül 8 hét nyár, amikor meleg van és süt a nap – ha éppen nem hideg és szürke az idő, mint bármikor máskor. Ha valaki napfényimádó, akkor jobb, ha ezt erősen számításba veszi.

2. Drágaság

Noha a fizetések jó megélhetést biztosítanak, a drágaság elég kellemetlen tud lenni, amikor az ember megérkezik, különösen, ha egy kevésbé jó anyagi körülményeket biztosító országból teszi ezt.

Az első időszak nagyon drága lehet a lakásbérléssel, vásárlásokkal – a lakáshoz szükséges dolgok rémületesen drágák is lehetne. Nem csoda, hogy sokan saját autó helyett inkább a tömegközlekedést választják – eleve már vásárláskor magas az adó, és akkor még egy liter üzemanyagot sem vásároltunk.

3. Nem árt megtanulni dánul

Ha valaki akár középtávra tervez, azaz mondjuk egy évnél tovább maradna, akkor bizony nem baj, ha nekiáll nyelvet tanulni. Nem mintha a dánok többsége ne tudna angolul (iskolában már 6 éves kortól tanítják), de azért a legtöbben az anyanyelvüket részesítik előnyben, azaz a beilleszkedéshez szükség lesz a dánra.

Arról nem beszélve, hogy a munkahelyen és a társasági eseményeken sem nagyon fogjuk érteni, miről beszélnek, ráadásul a pályázható munkák nagyjából fele állami, aminél elvárás a dán nyelvtudás.

4. Az ismerkedés nehézségei

Akárcsak a legtöbb országban, Dániában sem könnyű barátságokat kötni, hiszen a legtöbb helyi ezt már gyerek- vagy tinikorában megteszi és minél idősebb az ember, jellemzően annál nehezebben köt új barátságokat.

Ami persze nem azt jelenti, hogy ne lennének barátságosak, de ez leggyakrabban megmarad a munkahelyi udvariasság szintjén, arra viszont már ne nagyon számítsunk, hogy meghívnak magukhoz mondjuk vacsorára.

5. Az alkohol

Mint sok északi országban, az alkohol Dániában is problémát jelent. Egyáltalán nem ritka látvány (különösen a sötétebb téli hónapokban) ittas embereket látni már este 9 óra előtt.

Az alkohol a társasági élet része, márpedig ebben nem árt részt venni, ha az ember szeretne beilleszkedni. Ami azt is jelenti, hogy az alkohol megoldja a nyelveket, azaz simán lehet, hogy miközben hét közben alig van módja az egyszeri határátkelőnek a beszélgetésre, a hét vége közeledtével egyre több lehetőség adódik. Ha bírja a tempót…

Az eredeti posztot további pontokkal itt olvashatod el.

Share.

About Author

Leave A Reply