A britek a legiszákosabbak

0

Egy felmérés 36 ország lakosainak alkoholizálási szokásait vizsgálta, a kutatásban 120 ezer ember vett részt. Az eredmények szerint a britek átlagosan 51,1 alkalommal rúgnak be egy évben, vagyis nagyjából minden héten egyszer.

A második helyen az amerikaiak állnak 50,3 berúgással, majd a kanadaiak (47,9) és az ausztrálok következnek (47,4). Dánia, India, Írország, Mexikó, Csehország és Finnország fért még be az első tízbe.

A kutatás arra is kitért, hogy az embereknek hányszor kellett egészségügyi ellátást igénybe venniük alkoholfogyasztás miatt egy év alatt. Ebben az összevetésben az ausztrálok állnak az élen, megelőzve a briteket.

A felmérés szerint az emberek berúgásaik 20 százalékát megbánják, ám a britek körében ez az arány némileg alacsonyabb, 18,5 százalékos. Kiderült az is, hogy a nők jobban bánják, hogy a pohár fenekére néznek, mint a férfiak.

A kutatás vezetője, Adam Winstock professzor szerint vélhetően sokan alkoholizálnak káros módon, ezért érdemes lenne irányelveket bevezetni arra, hogyan lehet biztonságosan inni.

„Korábban mindig azt mondták, hogy túl sokat inni rossz – és az is. A mostani irányelvek azonban nem alkalmazkodnak ahhoz, hogy örömmel részegedünk le és csak kis segítséget nyújtanak a spiccesség és a részegség közötti különbséghez és a gyakoriságot illetően” – mondta a függőségi pszichiáter.

A briteknél nincs meghatározva a biztonságos italozás mennyiség, csak azt tanácsolja az egészségbiztosító, hogy ne igyanak rendszeresen 14 egységnyi alkoholt – ez kilenc pohár bornak felel meg – egy héten.

A professzor szerint kulturális változás is szükséges ahhoz, hogy sokkal visszafogottabb, európaibb módon fogyasszanak alkoholt a britek.

Egy másik kutatás azt mutatta ki, hogy egyre többen nem isznak, absztinensek, főleg a fiatalok körében, ám Winstock azt mondta: a valóban kevesebben isznak, de akik igen, azok sokkal durvábban, kártékonyabban.

Globálisan 70 százalékkal nőtt az egy főre jutó alkoholfogyasztás harminc év alatt, míg Nagy-Britanniában csökkent az arány: 1990-ben fejenként 12,6 liter tiszta alkoholnyit fogyasztottak egy évben, míg 2017-ben már csak 11,4 litert.

Meleg sörrel oldanák meg a gondokat

(Fotó: pixabay.com/spooky_kid)

Share.

About Author

Leave A Reply